RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Recomandări pentru prevenirea incendiilor cauzate de coşurile de fum şi mijloacele de încălzire

În prima săptămână din an, incendiile cauzate de coşuri de fum şi mijloace de încălzire folosite necorespunzător s-au manifestat în mod frecvent şi, din păcate, cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale însemnate. Astfel, în perioada 01- 07 ianuarie a.c., 4 persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile produse la locuinţe în judeţul Iaşi.

  

 Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente tragice, recomandăm cetăţenilor să acorde atenţie respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor, după cum urmează:

Pentru coşuri de fum şi sobe:

Asiguraţi verificarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

Advertisements

Curăţaţi periodic coşurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă in interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde si provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse in contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.

Pe pardoseala, in fata usii (portitei) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tabla metalică (cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel incat jarul cazut accidental din soba sa nu intre in contact cu materialele combustibile si astfel sa provoace un incendiu. In soba nu se vor introduce lemne mai lungi decat focarul, iar portita de acces nu se va lasa deschisa.

Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile;

Pentru mijloace de încălzire electrice

Nu utilizaţi instalaţii electrice defecte, cu improvizaţii, montate direct pe materiale combustibile, ori neizolate corespunzător;

Supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune. Reşourile constituie o sursă frecventă de aprindere prin plasarea lor necorespunzătoare sub birouri, rafturi, lângă paturi, unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. Reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit datorită puterii mari a acestora şi a deficienţelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate.

Nu amplasaţi materiale combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură;

Advertisements

 De asemenea, recomandăm părinţilor să  supravegheze permanent copiii şi să nu-i  lase închişi în casă, cu mijloace de încălzire aflate în funcţiune (sobe, reşouri).

 

 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

O pășcăneancă a încercat să se sinucidă cu pastile

Răzvan Grecu

Val de agresiuni în weekend

Oana Cordoneanu

Depuneri de coroane cu ocazia Zilei Eroilor la Pașcani

Răzvan Grecu
Încarcă...