RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Putin a aprobat noua doctrină de politică externă a Moscovei, bazată pe conceptul „Lumea Rusă”

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat luni o nouă doctrină de politică externă, construită în jurul conceptului privind „Lumea Rusă”, o noțiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenția în afara țării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă, relatează Reuters.

Vladimir Putin in Piata RosieFoto: Dmitry Astakhov / TASS / Profimedia

„Politica umanitară”, cuprinsă într-un document de 31 de pagini și publicată la mai bine de șase luni de la declanșarea războiului în Ucraina, spune că Rusia ar trebui „să protejeze, să salveze și să promoveze tradițiile și idealurile Lumii Ruse”.

  

Deși prezentată ca un fel de strategie de „soft power”, aceasta consacră însă în politica externă oficială idei legate de politica rusească și religie pe care unii adepți ai liniei dure le-au folosit pentru a justifica ocuparea de către Moscova a unor părți din Ucraina și sprijinul pentru entitățile separatiste pro-ruse din estul țării.

„Federația Rusă oferă sprijin compatrioților săi care trăiesc în străinătate în îndeplinirea drepturilor lor, pentru a asigura protejarea intereselor lor și păstrarea identității lor culturale rusești”, se arată în noua doctrină de politică externă a Moscovei.

Doctrina mai spune că legăturile Rusiei cu compatrioții săi din străinătate i-au permis „să își consolideze pe scena internațională imaginea de țară democratică care luptă pentru crearea unei lumi multipolare”.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Primul jucător britanic de origine română care debutează în prima ligă a Angliei / Cine este Theo Dan

Redacția

Culise. Cum au ajuns greii PNL să se revolte, nemulțumiți de dezorganizarea din partid. Ciucă n-a negat tensiunile

Redacția

Ce fac mulți români ca să nu mai returneze PET-uri pentru garanția de 50 de bani. „E mai comod așa”

Redacția
Încarcă...