NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Punti intre generatii la Colegiul “Sadoveanu”

 In perioada martie-septembrie 2012 un grup de elevi de la Colegiul “M. Sadoveanu” Pascani au  realizat un proiect de voluntariat  “Punti intre generatii” lansat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE) În contextul Anului european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații.

Advertisements

 

Proiectul s-a bazat pe cooperarea elevilor cu reprezentantii varstei a treia, care au foarte multe experiente de oferit tinerilor. Învățarea dintre generații, un concept des intalnit in Europa, descrie modul în care oamenii de toate vârstele pot învăța împreună și unii de la alții, acestia  lucrand împreună pentru a obține abilități, valori și cunoștințe.
   Astfel, elevii de la Colegiul “M.Sadoveanu” Pascani, au creat un club intergenerational, pentru a realiza cu reprezentantii varstei a treia diverse activitati: ateliere de creatie- in care tinerii au fost invatati sa croseteze, sa impleteasca; cursuri pentru invatarea unei meserii- cu sprijinul managerului de la Petrom Pascani; interviuri cu persoane care au povestit despre al doilea razboi mondial, despre detentia din perioada regimului comunist, etc; actiuni de voluntariat cu Asociatia “Mila crestina”, partener in acest proiect -realizarea si distribuirea hranei pentru anumite categorii defavorizate din Pascani –cu sprijinul  Pr. D. Cristea.
   Ca urmare a numeroaselor experiente si informatii  acumulate in cadrul acestor activitati  tinerii au creat un site-o biblioteca digitala, unde au expus interviurile referitoare la evenimentele secolului al XX-lea, fotografii din colectii personale, prezentari despre personalitati care au marcat istoria localitatii, interviuri despre meserii traditionale, etc. Acest site poate fi folosit de elevii scolii noastre, de la celelalte scoli pascanene si chiar de comunitate pentru a se cunoaste cat mai bine istoria locurilor din care provenim, valorile, traditiile si obiceiurile acestor locuri care ne reprezinta.
  La inceputul lunii septembrie membrii grupului de voluntariat au realizat o expozitie cu vanzare “Décor de poveste”, expusa pe holul Casei de Cultura “M.Sadoveanu” Pascani, partener in cadrul acestui proiect, alcatuita din produse handmade, realizate de tineri la atelierele de creatie si picturi realizate de eleva Teaca Emma.
  Tablourile reflecta tema proiectului- solidaritatea dintre generatii, pentru a atrage atentia tinerilor si nu numai,  ca este necesar de a reuni oameni de diferite varste pentru a se face activități motivante, reciproc avantajoase, care promovează o mai bună înțelegere și respect  și contribuie la construirea unor comunități  unde oamenii se respect, invata si se ajuta reciproc.
Fondurile obtinute din vanzarea acestei expozitii vor fi donate Asociatiei “Mila crestina”, pentru ca sunt foarte multi oameni care au nevoie de sprijinul comunitatii, al celor tineri si nu numai.

  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Proiect de lege: Toti elevii să învețe dimineața

Redacția

Cupa “Mihail Sadoveanu” la șah, organizată de Biblioteca Municipală, și-a desemnat primii câștigători

Marius Parteni

Școală de vară pentru copii organizată de ATOR Ruginoasa

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site