RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Proiectul lui Olariu privind amenajarea unui centru de colectare a sângelui la Pașcani ignorat de primarul Dumitru Pantazi! În acest timp, un păşcănean transportă donatori la Iaşi pentru a-şi ajuta soția să fie operată!

Inițiativa consilierului local Sorin Olariu privind înfințarea și dotarea unui centru de colectare a sângelui la Pașcani nu pare pe placul primarului Dumitru Pantazi. Deși, în spitalele din România este o criză acută de sânge, în special a grupelor 0 și A, edilul șef refuză să pună pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local acest proiect cu toate că acesta a fost depus la registratura instituției încă de pe data de 8 martie, anul curent.

 

Conform proiectului, municipalitatea va amenaja și dota un centru fix de recoltare a sângelui, acesta urmând să funcționeze în interiorul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, iar de la bugetul local se va contribui cu suma de 500.000 de lei. În cazul în care cheltuielile vor depăși această sumă, alesul local consideră că ea poate fi completată prin donații și sponzorizări.

  

„Am depus acest proiect la registratura Primăriei și au trecut aproape 60 de zile și tot nu apare pe ordinea de zi. Proiectul meu este sprijinit și încurjat și de Asociația React. Este nevoie urgentă de un punct de recoltare la noi în  zonă. Cel puțin, eu cunosc foarte multe cazuri de oameni care au nevoie de sânge. Nu cred că Primăria nu este interesată ci nu înțelege necesitatea acestui centru”, ne-a declarat Sorin Olariu, consilier local.

Inițiativa lui Olariu nu a fost însă primită cu entuziasm de directorul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani. Doctorul Costică Pânzaru a apreciat că nu este util municipalității un astfel de centru de recoltare.

“Nu putem în orice comună sau orăşel să înfiinţăm centre de recoltare şi donare de sânge. Spitalul nostru are o unitate de transfuzii sangvine, care e cu totul altceva şi este acreditată de stat. În 2015, la Paşcani, s-au transfuzat 205 pacienţi, iar în 2016 – 260 pacienţi. Dacă cetăţeanul respectiv doreşte să înfiinţeze un centru de recoltare a sângelui, trebuie să se intereseze dacă este util şi necesar, dar mai ales cui? Da. Este util, este necesar, dar impactul financiar şi cel uman este imens. Nici nu avem spaţiu pentru aşa ceva şi nici personal performant. Comunitatea noastră are 35.000 locuitori. Donarea de sânge să face la populaţia care împlineşte 18 ani până la 50 ani, în condiţiile în care nu are nicio altă afecţiune şi nu poate dona decât cel puţin o dată pe an. Cei până la 18 ani nu pot dona, cei peste 18 ani merg în centre universitare unde pot dona, iar ceilalţi sunt vârstnici şi bolnavi”, a declarat managerul Pânzaru pe 16 martie.

Totuși, realitatea din teren nu-i dă dreptate doctorului Pânzaru și inclină balanța spre necesitatea pășcănenilor față de un astfel de centru de recoltare. Este și cazul unui pășcănean a cărui soție a trebuit să fie operată ieri la un spital din Iași, însă din cauza lipsei sângelui, grupa AII pozitiv, acest lucru nu s-a putut face.

Acesta s-a deplasat ieri la centrul din Iaşi cu cinci donatori pentru că altfel medicii ortopezi l-au avertizat că nu o pot opera pe soţia sa. „Ea este internată în clinica de ortopedie de la Spitalul «Sfântul Spiridon» cu fractură la picior, şi are nevoie de sânge grupa AII, pozitiv. A ajuns sâmbătă la spital şi a programat-o luni, 24 aprilie, la operaţie. Mi-au spus să merg să donez cu patru oameni. Am venit cu cinci… Astăzi totul era pregătit să intre în sala de operaţie, însă, pentru că niciunul din cei cinci oameni pe care i-am adus la donat nu au corespuns criteriilor, nu a mai fost operată. O să vin şi mâine, poate reuşesc să merg cu dovadă că s-a donat din partea ei“, a declarat bărbatul pentru Ziarul de Iași.

Potrivit reprezentanţilor CRTS, la Iaşi criza de sânge a cuprins aproape toate grupele sanguine.

 

 

Related posts

Trei bărbați, din județul Iași, băgați în spital de partenerele de viață. Unul a fost lovit cu scaunul în cap

Redacția

Scandalul stimulentelor de risc: Conducerea Spitalului Municipal a prezentat o listă cu alți beneficiari ce așteaptă banii

Marius Parteni

Raed Arafat: O fată de 25 de ani, fără comorbidități, se află la ATI cu COVID-19

Redacția
Încarcă...