RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Programul “Primul Job”, un sprijin pentru tineri

Avem programele Prima Casa si Prima Masina. De ce nu am avea si Primul Job?! Adica un  plan concret de integrare pe piata muncii a tinerilor  care nu au experienta. O astfel de initiativa vine de  la Universitatea de Vest din Timisoara, care  propune Guvernului sa finanteze locuri de munca  pentru cei care ies de pe bancile facultatii.

La finalul anului trecut, în evidentele statului se  aflau peste 78.000 de tineri fara loc de munca.  Adica peste 15 la suta din numarul total al  somerilor. De vina pentru acest lucru ar fi  angajatorii care nu sunt interesati sa angajeze  proaspat absolventi, pe considerentul ca nu au  experienta. Rectorul Universitatii de Vest din  Timisoara propune ca solutie pentru rezolvarea  situatiei proiectul Primului Job.

“Tinerii au nevoie în momentul de fata locuri  de munca si aceasta ar trebui sa fie principala  preocupare la nivel national”, spune Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest.

  

Practic, proiectul presupune ca autoritatile  sa stabileasca împreuna cu firmele, companiile si  institutiile anumite limite salariale, care pentru o  anumita perioada sa fie subventionate de stat.  Astfel, tinerii au posibilitatea sa câstige  experienta necesara unui job, iar piata muncii va  beneficia de un suflu nou.

“Cu siguranta poate sa fie sustinut pentru ca nu  este unul cu costuri foarte mari. Daca se pot  sustine programe cum ar fi prima casa sau prima  masina. Obtinând un prim job îti permiti dupa  aceea sa platesti rate”,a completat rectorul.

Reprezentantii mediului de afaceri lauda initiativa,  dar atrag atentia ca un asfel de program trebuie  sa aiba prevederi extrem de clare si în acelasi timp  simple. Altfel, va fi înca masura esuata de  integrare a tinerilor în câmpul muncii.

“Daca reprezinta un nou sistem birocratic care mai  mult îti încurca problemele în firma,  atunci sa stiti lumea fuge de acest tip de  angajare. Este nevoie de un astfel de  proiect si este interesant un astfel de proiect, dar  v-am spus daca va fi lipsit de acea birocratie  excesiva”, spune un om de afaceri.

Tinerii spera ca proiectul sa fie implementat  întrucât, spun ei, ar reprezinta o sansa uriasa  pentru cariera lor.

“Oriunde se cere experienta de aia e foarte  greu sa-ti gasesti un job, pentru ca nu ai cum sa ai  experienta dupa ce ai terminat  facultatea…MUSCA…Angajatorul se uita si la  vârsta si la experienta”, spune Andreea, o tanara de 26 de ani.

Potrivit statisticilor europene, un absolvent  român reuseste sa se angajeze dupa  aproximativ un an de la finalizarea studiilor.  Aceasta durata este mai mare doar în Grecia si  Italia.

sursa telem.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Fără lacrimi! Stop Violenței împotriva femeii! Campanie organizată de Primăria Pașcani și Asociația Șansa 2010

Răzvan Grecu

Câte persoane pot participa la o petrecere, după prelungirea stării de alertă

Redacția

Noi reguli în magazine: Prețul de achiziție al cărnii comercializate, obligatoriu pe etichetă. Rafturi separate pentru produsele românești

Redacția
Încarcă...