RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Primul an de Acreditare Erasmus la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăuceşti

În toamna anului 2021, în urma selecției Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăuceşti – jud. Iași a primit Acreditarea Erasmus cu numărul RO01-KA120-SCH-000044014, pentru perioada 2022 – 2027. Aceasta reprezintă un instrument care oferă anual acces simplificat la programele de finanțare din cadrul Acțiunii-cheie 1, proiecte de mobilitate, confirmând capacitatea organizației noastre de a implementa un plan de dezvoltare strategică pe termen mediu și lung.

În anul școlar 2022 – 2023, Acreditarea Erasmus a permis Liceului Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești derularea proiectul de mobilitate Erasmus+ KA 121 Acțiunea Cheie 1 – Educația școlară, cu numărul 2022-1-RO01-KA121-SCH-000053298. Proiectul a cuprins două mobilități și a avut ca scop formarea personală şi profesională a opt cadre didactice din școală, în vederea adoptării și utilizării standardelor europene în procesul educativ, asigurării egalității de şanse tuturor educabililor, îmbunătăţirii rezultatelor şcolare, diminuarea absenteismului, determinarea a cât mai multor elevi să îşi continue studiile liceale în instituţia noastră, spre o carieră de succes.

Cursurile de formare incluse în proiect au oferit importante oportunităţi de perfecţionare celor 8 cadre didactice participante, acoperind toate cele 3 nivele de învăţământ ale școlii noastre, prin participarea a 2 profesori pentru învăţământul primar și 6 profesori care predau la ciclurile gimnazial şi liceal.

Prima mobilitate s-a desfășurat la Barcelona, în perioada 20.02.2023 – 25.02.2023,  și a avut ca temă Web Solutions for the Classroom. La activitățile de perfecționare organizate de Europass Teacher Academy a participat o echipă formată din 5 profesori de la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești, care s-au pregătit alături de alți profesori din Polonia și Croația.

  

Cursul a adus în atenția participanților informații valoroase privind diverse strategii de lucru e-learning, a modalităților de utilizare și de interconectare a instrumentelor TIC. Noile softuri și platforme educaționale vin în întâmpinarea utilizatorilor cu soluții din ce în ce mai complexe, menite să stimuleze interesul și creativitatea elevilor. Implementarea la clasă de noi strategii bazate pe utilizarea noilor tehnologii, a unor platforme și aplicații – Quizlet, StoryJumper, ClassDojo, Book Creator, ChatGPT, Plickers, Sutori, Snapseed, Animoto, Goosechase, Classroomscreen, Lyrics Training, FlipaClip etc. – contribuie la modernizarea actului didactic, la creșterea eficienței învățării, prin stimularea interesului și motivare reală a elevilor.

La cea de-a doua mobilitate, desfășurată în perioada 14 – 20 mai 2023, a participat echipa managerială a Liceului Teoretic „Bogdan Vodă” din Hălăuceşti, compusă din directorul prof. NECULĂEȘ Lidia Mihaela, directorul adjunct, prof. dr. GHERCĂ Iulian și doamna profesoară CĂȘUNEANU Alina, membru în Consiliul de Administrație. Cursul intitulat Program Structured Erasmus + Course About the Finnish & Estonian Education System, a fost organizat de EduFuture, în Finlanda și Estonia.

Pentru realizarea obiectivelor propuse, cursul s-a axat pe studierea sistemelor de învățământ din cele două țări și pe schimbul de bune practici referitor la integrarea copiilor din grupurile vulnerabile, în vederea asigurării echității educaționale. Prin vizitarea unor instituții de învățământ din Finlanda și Estonia, participanții au avut posibilitatea de a identifica o serie de soluții pentru îmbunătățirea capacității de integrare a mijloacelor TIC în cadrul procesului didactic adaptat nevoilor actuale și a unor soluții de leadership care să răspundă noilor provocări.

La finalul programului de formare, din cadrul fiecărei mobilităţi, participanţii au fost evaluaţi de către formatorii europeni prin intermediul chestionarelor teoretice şi a probelor practice, care au avut ca scop observarea nivelului de dobândire a cunoştințelor, de formare a abilităților şi competențelor vizate în proiect. Fiecare profesor a obţinut un certificat european de participare la curs, care a fost acordat în cadru festiv.

Cele două mobilități au fost urmate de ample activități de diseminare a informațiilor, a exemplelor de bună practică, în cadrul consiliilor profesorale, a comisiilor pe discipline, a cercurilor metodice, a lectoratelor cu părinții, în vederea implementării acestora în procesul instructiv-educativ. Echipa de proiect şi-a asumat misiunea de a transmite – la nivelul instituţiei şi al comunităţii locale, al celorlalte şcoli din împrejurimi şi din judeţ – cunoştinţele şi experienţa acumulată prin contactul direct cu sistemele de învăţământ din alte ţări, cu tendinţele actuale din domeniul educaţiei, prin prezentarea celor mai importante aspecte din cadrul mobilităților și ale modului în care pot fi folosite noile cunoștințe în activitatea de predare – învățare – evaluare.

Au fost realizate o serie de lecții şi activităţi demonstrative în care s-au utilizat metode moderne și conceptul de predare interactivă, folosind noile tehnologii. Pe baza experienței dobândite, profesorii participanţi au creat jocuri educaționale, cărți virtuale, materiale video, care au cotribuit la dezvoltarea bazei de date comune a jocurilor de pe fiecare platformă, pentru a fi utilizate în beneficiul suplimentar al participanților și implicit al tuturor instituțiilor educative.

Învăţarea activă şi-a găsit reflectare în creșterea procentului elevilor care au susținut și promovat examenele naționale la toate nivelele. Procentul de promovabilitate la Evaluarea Naţională 2023 – clasa a VIII-a a fost de 76,48%, iar la Bacalaureat, de 91,11 %.

Activitățile din proiect și-au găsit reflectare în Nr.10 al revistei școlii, intitulată Repere cultural-educaţionale, publicată la Editura Pim Iaşi, în 100 de exemplare, dar care poate fi accesată și în format electronic pe pagina oficială a Liceului Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești. Revista se bucură de o bună primire în rândul cadrelor didactice, al elevilor, al comunităţii locale, dovedindu-și necesitatea şi sustenabilitatea în cadrul festivităților deschiderii noului an școlar, fapt ce conduce la ideea de continuare a efortului publicistic.

Pe holul principal al instituției echipa de proiect a realizat numeroase afișiere dedicate proiectelor europene, printre ele aflându-se și cel dedicat Proiectului de Acreditare, acesta conținând informații și imagini sugestive din cadrul celor două mobilități.

Site-ul oficial al proiectului, http://liceulhalaucesti.ro/erasmus/erasmus_KA120/index.htm, a pus la dispoziţia celor interesaţi, prin intermediul paginilor electronice bilingve – română şi engleză – informaţii detaliate, actualizate permanent, despre iniţierea,  proiectarea, planificarea,  implementarea, derularea şi monitorizarea proiectului, contorizând în statisticile de trafic peste 700 de vizitatori unici şi peste 9 000 de accesări.

Alături de celelalte proiecte derulate de școala noastră, Proiectul de Acreditare Erasmus a contribuit la promovarea și mediatizarea instituției. Activitățile de diseminare desfășurate, au convins părinții și elevii din localitate, dar și din satele limitrofe, de calitatea actului didactic din instituția noastră, de importanța înscrierii și continuării studiilor la Hălăucești, la clasa a IX-a fiind înscriși 56 elevi, fapt ce a condus la realizarea planului de școlarizare și menținerea celor două profiluri ale liceului – uman și real.

Prin participarea la mobilități cadrele didactice și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și de socializare, și-au îmbunătățit competențele lingvistice, și-au dezvoltat capacitatea de gestionare a unor situații inedite, și-au dezvoltat competențele culturale, au stabilit legături cu ceilalți participanți și cu formatorii, contribuind la creșterea gradului de internaționalizare a instituției noastre.

Related posts

Lucian RUSU: PNL Iaşi are cea mai puternică şi cea mai competentă echipă politică (P)

Redacția

Administrația liberală județeană contribuie la reabilitarea și modernizarea celui mai mare spital de pediatrie din țară (P)

Redacția

Conferință la Pașcani despre metodele de educație alternativă

Redacția
Încarcă...