RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul din Hălăucești răspunde cu propriul salariu pentru că și-a angajat soția cu banii instituției. Rămâne și fără funcție în câteva luni

 

 

Decizie radicala luata de autoritatile judetene in cazul unui primar condamnat pentru conflict de interese. Primarul unei mari comune din zona de vest a judetului se vede nevoit ca la finalul actualului mandat sa nu mai poata sa-si depuna candidatura pentru inca patru ani in fruntea administratiei locale. 

  

Iosif Anton, primarul comunei Halaucesti, a pierdut definitiv un proces intentat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) dupa ce a fost prins ca a dat banii institutiei catre sotia sa.

Concret, Iosif Anton a semnat pentru ca sotia sa sa primeasca bani de la primarie ca asistent pentru o persoana cu handicap, detaliu interzis in baza codului administrativ. Pentru ca a fost prins de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate, primarul din Halaucesti a fost dat in judecata si a pierdut definitiv procesul cu institutia respectiva. Astfel, in baza noului cod administrativ, Iosif Anton risca sa nu mai poata candida pentru un nou mandat in fruntea Primariei comunei Halaucesti. Din vara anului urmator, dupa ce isi va incheia actualul mandat, intervine interdictia de a mai ocupa o functie publica in urmatorii trei ani, astfel incat acesta va trebui sa-si caute un alt loc de munca in mediul privat. Si nu doar atat. Iosif Anton va ramane si fara o parte din indemnizatia de primar.

In urmatoarele sase luni, acesta va incasa cu zece la suta mai putin din salariu, conform prevederilor noului cod administrativ adoptat de Guvernul Romaniei in urma cu cateva saptamani.  

“Pentru toate persoanele pentru care s-a constatat existenta starii de conflict de interese (indiferent daca au fost sau nu sanctionate disciplinar sau eliberate din functie) intervine decaderea din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destiturii din functie ori demnitatea publica respectiva, a incetarii de drept a mandatului, a ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate, iar corespunzator decaderii din drept se instituie o interdictie corelativa. Avand in vedere prevederile legale expuse anterior, se impune sanctionarea administrativa prin diminuarea indemnizatiei cu 10 la suta pe o perioada de maxim sase luni”, se mai arata in raportul emis de ANI. Decizia in baza noului cod administrativ este clara, chiar daca faptele s-au petrecut acum mai multi ani.

continuare pe www.bzi.ro

Related posts

Consilier local validat în legislativul din Miroslovești, cu sprijinul PSD

Marius Parteni

Spitalul Municipal Pașcani și Primăria Tătăruși și-au reînnoit parcul auto prin „Programul Rabla 2014”

Redacția

Astăzi începe recensământul. Iată tot ce trebuie să faceţi pentru a vă autorecenza

Redacția
Încarcă...