RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul a mai pierdut un vot pro ApaVital. O consilieră PSD este în conflict de interese!

Proiectele primarului Dumitru Pantazi pro ApaVital devin pe zi ce trece o „fata morgana” pentru edilul șef. Spunem asta deoarece lista susținătorilor se împuținează pe zi ce trece.

 

Dacă până acum Dumitru Pantazi se putea baza pe 11 voturi pro ApaVital, NewsPascani.com a descoperit motivul pentru care unul dintre consilierii care a votat ultima dată în favoarea operatorului ieșean se află în conflict de interese pe acest subiect.

  

Este vorba despre Adriana Dondaș, consilier PSD, care în trecut a fost și membru al Consiliului de Administrație al Prest Serv Apa. Această funcție din urmă, ocupată din 2012 până în 2014, este și motivul pentru care consiliera nu poate participa la votul hotărârilor pro ApaVital.

Conform art. 301 al noului Cod Penal un ales local nu poate participa la luarea unei decizii prin care se obțin direct sau indirect foloase patrimoniale de o persoană cu care a avut raporturi de muncă. Cum hotărârile pro ApaVital fac referire directă la activitatea Prest Serv Apa, rezultă că pentru a evita un conflict de interese Dondaș nu are decât o opțiune de vot: pro ApaVital, astfel că libertatea sa de opinie este limitată în acest caz de lege, ceea ce o pune într-o stare de incompatibilitate.

În mod normal consiliera trebuie să nu participe la vot, la fel cum s-a întâmplat și în cazul lui Emil Crăciun și Codrin Toma, iar acest lucru trebuia semnalizat de către juriștii Primăriei cei care au la dispoziție declarațiile de interes ale fiecărui ales local.

Conflictul de interese în Codul Penal

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Conflictul de interese în Legea statului Aleșilor locali 393/2004

Art. 75 

Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:

a) sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea inclusiv;

b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia;

c) o societate comerciala la care detin calitatea de asociat unic, functia de administrator sau de la care obtin venituri;

d) o alta autoritate din care fac parte;

e) orice persoana fizica sau juridica, alta decat autoritatea din care fac parte, care a facut o plata catre acestia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;

f) o asociatie sau fundatie din care fac parte.

Art. 77

(1) Consilierii judeteni si consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea si adoptarea de hotarari daca au un interes personal in problema supusa dezbaterii.

(2) In situatiile prevazute la alin. (1), consilierii locali si consilierii judeteni sunt obligati sa anunte, la inceputul dezbaterilor, interesul personal pe care il au in problema respectiva.

(3) Anuntarea interesului personal si abtinerea de la vot se consemneaza in mod obligatoriu in procesul-verbal al sedintei.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Se circulă în condiții de iarnă. Numerele de telefon dispecerat DRDP Iași

Redacția

Coadă la uşa prefectului! Marian Şerbescu, aşteptat în audienţă, de peste 20 de păşcăneni şi nu numai

Ema Roman

Bani de la Guvern pentru refacerea a 46 km de drumuri județene afectate de inundații. O pare dintre ele sunt în zona Pașcani

Oana Cordoneanu
Încarcă...