RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul a îmbrăcat oficial haina de mare datornic la bugetul local. AgroComplex Lunca S.A. datorează 22 de miliarde de lei vechi la bugetul local!

Primarul Dumitru Pantazi se află, de astăzi, într-o situație pe care nu cu mult timp o condamna: cea de datornic la bugetul local. Agrocomplex Lunca S.A., firma la care acesta este acționar majoritar, a fost acționată în judecată de municipiul Pașcani pentru o datorie de 2.200.040 de lei, adică 22.000.400.000 de lei vechi. Dosarul a fost depus astăzi la Tribunalul Iași, în baza unei note de imputare întocmită de Serviciul de Finanțe Publice Locale, iar instanța de judecată urmează să se pronunțe. Primarul nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

În septembrie 2007, pe când Dumitru Pantazi era viceprimar în mandatul lui Neculai Rățoi, Consiliul Local a adoptat o hotărâre (145/19.09.2007) prin care a scutit societatea Agrocomplex de plata chiriei pe terenul din Cuva Barajului pe anii 2002, 2003, 2005 și 2007,

a penalităților și majorărilor de întârziere. Hotărârea a fost atacată în contencios administrativ de Prefectul județului Iași. Prefectul a arătat că pentru calamități naturale există despăgubiri reglementate care nu pot anula sarcina plății chiriei.

  

Instanța a admis acțiunea prefectului și a anulat HCL 145/2007 la termenul din februarie 2008. Consiliul Local și Agrocomplex Lunca S.A. au făcut recurs, care a fost judecat la Curtea de Apel Iași în luna septembrie. Instanța a menținut sentința atacată și a respins recursul pe data de 8 septembrie 2008. Decizia a fost definitivă și irevocabilă.

Datoria Agrocomplex dosită pentru a se prescrie

Protecția de care a beneficiat Agrocomplex Lunca S.A. din partea aparatului administrativ este nemaiîntâlnită în istoria scurtă a democrației pășcănene. Deși secretarul Consiliului Local, Mircea Zuzan a transmis către Serviciul de Finanțe și Impozite Locale faptul că hotărârea de CL prin care Agrocomplex Lunca SA era iertată de datorii și penalități a fost anulată în instanță, Primăria nu a făcut nici un demers pentru recuperarea datoriei societății comerciale.

Din această cauză, nici controalele făcute de Curtea de Conturi nu au găsit că Agrocomplex Lunca S.A. ar datora bani municipiului, prin urmare societatea condusă de Dumitru Pantazi a figurat fără datorii timp de 4 ani. Astfel, Agrocomplex Lunca S.A. a putut fi eligibilă și ulterior a accesat un proiect european în valoare de 4 milioane de euro (plus TVA).

În perioada campaniei electorale din primăvara anului 2012 secretarul Mircea Zuzan a catalogat acțiunea pierdută în instanță ca fiind una de drept comun și a precizat că în acest caz datoria de 22 de miliarde de lei vechi ar fi prescrisă. Conform altor juriști acțiunea prefectului din 2007 era întemeiată pe încălcarea prevederilor Codului de Procedură Fiscală (O.G. 92/2003), iar în acest caz se prescrie după 5 ani.

 

În aceeași perioadă electorală actualul primar Dumitru Pantazi declara că :”dacă Agrocomplex Lunca S.A. datorează bani către bugetul local aceștia vor fi plătiți”. Acum însă, acesta se luptă pe două fronturi: în calitate de primar trimite în judecată Agrocomplex Lunca S.A., iar în calitate de principal acționar se zbate ca societatea sa să nu plătească această sumă la stat. Rămâne de văzut dacă lupta va fi una cinstită.

 

Precizăm că și în mandatul trecut a existat un caz asemănător. Societatea Interdentis, a familiei Crăciunescu, a fost acționată în justiție de municipiul Pașcani pentru plată unor datorii de 21 de miliarde de lei vechi, pentru ocuparea domeniului public. Cazul se află încă pe masa judecătorilor.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Ciorile, pescărușii și porumbeii fac mizerie și crează disconfort în Pașcani! De foame pescărușii vânează porumbeii! (Video)

Răzvan Grecu

Şapte ani de birocraţie pentru salvarea unui palat: Cantacuzino-Paşcanu

Redacția

Locuințe ANL eliberate de foștii chiriași repartizate unor alte familii. Vezi lista!

Teona Gherasim
Încarcă...