NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Primarii social-democraţi din județ merg la Bruxelles

Aleşii locali ieşeni vor vizita Parlamentul European şi vor discuta cu „ambasadorii fondurilor nerambursabile” cum trebuie creionat un proiect de dezvoltare pentru a primi sprijin bănesc de la europeni.

  

 

 

 

De asemenea, primarii şi-au întocmit deja o serie de întrebări la care vor căuta răspuns în scurta vizită la Bruxelles. Iniţiativa acestei vizite aparţine europarlamentarului Cătălin Ivan . Aleşii locali social-democraţi au şansa de a merge la Bruxelles pentru a învăţa, de la experţi, care sunt procedurile de atragere a fondurilor europene, fără a descoperi pe parcurs că procesul poate fi sistat din cauza unor inconveniente birocratice.


Drumul spre civilizaţie

Iniţiativa de a-i aduna pe toţi pesediştii din judeţul Iaşi, care ocupă funcţii de conducere în administraţia publică, aparţine europarlamentarului Cătălin Ivan. „Consider că este important ca primarii din judeţ să vadă cum atrag alţii fonduri europene şi cum le gestionează. În acest scop i-am invitat pe toţi aleşii locali, sau pe secretarii de comună, acolo unde primarii sunt prinşi cu alte chestiuni organizatorice, să participe pe data de 3 noiembrie la o întâlnire cu reprezentanţi europeni”, a declarat europarlamentarul Ivan. Practic, au fost invitaţi să îşi facă bagajele pentru Bruxelles aproximativ 65 de aleşi locali, majoritatea primind cu încântare propunerea. În afara vizitării Parlamentului European, punctul culminant al acestei întruniri va fi întâlnirea cu comisarul european pentru Politici Regionale Corina Creţu şi dr. Mihail Dumitru, însărcinat cu dezvoltarea rurală în cadrul Direcţiei Generale Agricole a Comisiei Europene. Discuţiile, cu un profund caracter tehnic, se vor centra pe accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală.


Primarii ieşeni şi-au făcut temele


Încântaţi de faptul că li se oferă posibilitatea să discute despre finanţări cu „tăticii banilor europeni”, primarii social-democraţi au început să-şi pregătească deja întrebările la care speră să găsească un răspuns. „Este o iniţiativă lăudabilă, iar eu abia aştept să o onorez. Mi-am făcut deja un set de întrebări pentru domnii cu care urmează să ne întâlnim, care vizează, în mare parte, modul în care vom putea atrage fonduri nerambursabile în exerciţiul financiar 2014-2020”, declară Costel Iosub, primarul comunei Tătăruşi, precizând că va atrage atenţia asupra unor criterii care-i împiedică pe aleşi să implementeze cât mai multe proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere.

 „Practic, atunci când depun un proiect pentru asfaltarea unui drum comunal, îmi scade punctajul deoarece la mine în comună nu există gară. Mai mult, o altă cauză pentru care se scade punctajul este dată de faptul că drumurile mele comunale nu sunt căi de acces spre drumuri naţionale sau europene. Aceste chestiuni (existenţa gării sau reţeaua de drumuri-n.r.) nu ţin de buna funcţionare a actului administrativ şi nu este corect să fim depunctaţi pe nişte criterii pe care nu le putem respecta, având în vedere că nu ţin de noi, aleşii locali”, explică Iosub.

 Un alt primar ieşean vrea să le propună delegaţilor europeni să stabilească în ghidurile de finanţare regulile ce trebuie urmate pentru absorbţia de fonduri nerambursabile, însă acestea să nu mai fie schimbate în timpul proiectelor, cauzând probleme la implementare.

 „Ar trebui să fie mai facilă accesarea acestor bani. Mai mult, să se stabilească definitiv nişte criterii, care să nu mai fie schimbate în timpul jocului. Prima dată ţi se spune că poţi face drumuri, după aceea poţi pune apă, la câteva luni afli că dacă ai pus asfalt nu mai poţi face canalizare…”, declară Victor Banu, primarul comunei Comarna, precizând că trebuie să se stabilească o ordine a lucrărilor care pot fi efectuate pe bani europeni, valabilă pentru toţi şi ştiută de la bun început.

Un alt primar şi-ar dori ca reprezentanţii europeni să dorească să lucreze direct cu aceştia, fără ca aleşii să cerşească atenţie şi ajutor pe la uşile miniştrilor. Practic, se doreşte ca aleşii locali să aibă un număr de telefon sau o adresă de email a unui reprezentant al Uniunii Europene cu care să păstreze în permanenţă legătura, astfel încât proiectele să nu se mai împotmolească în birocraţia autohtonă.Primarii din judeţul Iaşi se vor deplasa şi la Beauvechain, la invitaţia autorităţilor locale. Vizita va fi coordonată de Fondation Rurale de Wallonie.

 sursa www.ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Ludovic Orban, despre alegerile locale: „Este clar că scrutinul nu mai poate fi pe 28 iunie”

Redacția

SURSE – Liderii PSD i-au decis SOARTA lui Sorin Grindeanu

Redacția

Deputat Vasile Axinte despre barajul de la Lunca Paşcani: Lucrările se degradează – abundenţă de promisiuni – soluţii inexistente!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site