NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Fapt divers

Povestea tragică din spatele unei fotografii-emblemă a Revoluției din 1989. Poza a fost făcută de un american

 

Fotograful american Peter Turnley a ajuns la București în data de 22 decembrie 1989. A văzut execuția lui Nicolae Ceaușescu chiar la televizorul personal al dictatorului, din Palatul Prezidențial, unde a pătruns alături de mai mulți revoluționari.

 

Întors în România în 1990, pentru a fotografia primele alegeri libere din țara noastră, Turnley l-a reîntâlnit pe bărbatul din această fotografie, ocazie cu care i-a aflat și povestea. Una dramatică, plină de emoție, dar și de speranța unui mâine mai bun. „În 22 decembrie 1989, în zilele de început ale Revoluţiei Române, am ajuns la Bucureşti venind de la Varna, din Bulgaria, cu un convoi de autobuze pline cu ajutoare umanitare şi mâncare aduse din Franţa, împreună cu Bernard Kouchner, secretar de stat în Ministerul francez pentru Ajutoare Umanitare. La periferia Bucureştiului, convoiul nostru a fost oprit de un grup mare de protestatari. Cum mă uitam la mulţimea de bărbaţi şi femei ridicând degetele în semn de victorie pentru răsturnarea dictatorului Ceauşescu, l-am surprins pe acest bărbat.

M-a marcat melanjul dintre amărăciunea sa profundă şi exuberanţa pe care o citeam pe faţa. Mai târziu, această fotografie a fost publicată şi a fost parte din aplicaţia pentru care am câştigat premiul Olivier Rebbot acordat de Overseas Press Club. Imediat după ce am primit acest premiu, m-am reîntors în România pentru a fotografia primele alegeri libere, în 1990. Am stat la Hotel Intercontinental, în centrul Bucureştiului, unde locuisem de mai multe ori şi în era Ceauşescu. Am fost prudent, ca unul care ştia că telefonul i-ar putea fi oricând ascultat, ca în vremurile bune din era Ceauşescu, şi nu mi-am lăsam niciodată 

Continuare pe www.stiridigi24.ro

loading...
Advertisements

Related posts

24 februarie- tradiții de Dragobete

Redacția

Pericol public la volan!

Redacția

CUTREMUR ÎN PAŞCANI! A avut loc la ora 21:15

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site