NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Povestea florilor de la baldachinul Sfintei a împlinit ieri 16 ani. „Este ca o dependenţă”

Baldachinul unde va fi aşezată racla Sfintei Parascheva a fost ornat ieri cu flori. Aceeaşi familie din Bucureşti, cea a Florentinei Buştei, a adus un camion de flori şi a lucrat de zor în ultimele zile la împodobire. „Este ca o dependenţă. Sfânta face minuni tot timpul, noi trebuie sa fim suficient de înţelepţi ca să ne dăm seama“, spune ea.

 

Familia Buştei a ajuns ieri la Iaşi pentru al 16-lea an la rând cu un camion cu flori, şi a început să orneze în jurul orei prânzului baldachinul pe care va fi aşezată începând cu această dimineaţă Sfânta Parascheva pentru închinare. Anul acesta au încercat să aducă flori cu o culoare mai deschisă – un verde, portocaliu şi galben, iar sutele de fire pe care le-au adus gata aranjate au fost aşezate în cursul zilei de ieri, până la lăsarea serii, pe baldachin. Sunt fire de crini, două tipuri de crizanteme albe şi galbene, delphinium albaştri, două tipuri de eucalipt şi anthurium, predominând culoarea galbenă la amenajarea generală.

În urmă cu 16 ani au venit la Iaşi cu trandafiri roşii, crini şi crizanteme albe, şi au reuşit să facă rost de aici de 100 de metri de ghirlandă de brad, indispensabilă pentru ornatul baldachinului. „Pentru noi, pentru toată familia noastră, este cea mai mare sărbătoare, pentru că o facem din suflet şi cu tot dragul, ca mulţumire, deşi este foarte puţin faţă de ceea ce face Sfânta pentru noi şi pentru oamenii din jurul nostru. Începem să ne gândim cam cu o lună înainte de drumul spre Iaşi la varietatea de flori, de culori, de sortimente, dar totul se schimbă cu o zi-două înainte să cumpărăm florile“, a declarat Florentina Buştei, cea care a venit în urmă cu 16 ani pentru prima dată cu soţul ei să o viziteze pe Sfânta Parascheva, după ce a visat că trebuie să facă acest lucru. Femeia povesteşte că, timp de mai multe luni, în perioada aprilie – septembrie, acum 16 ani, venea la Iaşi la două săptămâni cu soţul ei să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, iar atunci au luat decizia de a împodobi an de an baldachinul cu flori aduse de la Bucureşti, unde au o afacere en gros.

„Totul se întâmplă din dragoste pentru Sfânta Parascheva. Ea face minuni tot timpul, noi trebuie sa fim suficient de înţelepţi ca să ne dăm seama şi să le privim ca pe nişte minuni. De 16 ani simt nevoia să vin la Iaşi să mă închin la Sfânta Parascheva, este ca efectul unui medicament, ca o dependenţă“, a mai povestit femeia. Însă, prima dată când a venit, nu şi-a dat seama de volumul de muncă necesar pentru a putea orna baldachinul. A venit cu o singură colegă, care se ocupă de design, cu o maşină de flori vrac, nearanjate în niciun fel, şi s-au trezit aici că le-a luat câteva zile munca ce trebuia terminată în câteva ore. Norocul sau, cum ar spune Florentina Buştei, dorinţa Sfintei Parascheva, a fost că o echipă cu care lucra des era la Iaşi fiindcă tocmai îşi terminaseră treaba la o nuntă şi au venit să o ajute să orneze integral baldachinul. Este nevoie de o muncă pe care o fac 10-12 persoane cu două zile înainte de a se porni spre Iaşi, pentru a realiza aranjamentele florale, şi o zi întreagă de muncă pe care o face o echipă de 20 de persoane la Iaşi, împodobind baldachinul. 

 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Astăzi la audiențe. Cetățeni de pe strada Dragoș Vodă inundați după lucrările de asfaltare a străzii

Teona Gherasim

De vineri puteți achita taxele locale. Dacă plătiți întreaga contribuție beneficiați de o bonificație de 10%

Răzvan Grecu

Actul care îi lasă pe fermieri fără despăgubiri

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site