RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Ponta şi Teodorovici anunţă un nou acord cu FMI. Dragnea cere explicaţii: „Guvernul trebuie să prezinte o motivare serioasă”

România va cere în mod oficial FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale şi nu pe deficitul bugetar, a declarat marţi ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, transmite Reuters.

 

Economia României a fost susţinută din 2009 de o serie de acorduri de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană, iar ultimul dintre acestea s-a încheiat în această lună.

  

“În mod sigur vom solicita oficial FMI, în acest an, să începem negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate exista fără participarea Comisiei Europene, sunt acorduri diferite”, a spus Teodorovici.

El a mai arătat că deficitul bugetar pentru 2016 este estimat în prezent la 2,1% din PIB, dacă nu sunt luate în considerare majorările de salarii din sectorul public planificate.

Dacă se ţine cont şi de majorările salariale, deficitul bugetar va fi încă sub nivelul de 3%, a precizat Teodorovici.

Ponta anunţă când pot începe negocierile

Premierul Victor Ponta a declarat că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), un nou acord de tip preventiv “este bun”, pentru că “cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”.

“Este un subiect important, pe care îl voi discuta întâi la coaliţia de guvernare, după aceea să-l discutăm şi cu restul partidelor din opoziţie, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, şi cu preşedintele României şi decizia trebuie să fie una politică a tuturor forţelor politice”, a declarat premierul Victor Ponta, întrebat de jurnalişti despre posibila încheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

Premierul a adăugat că Guvenul “nu mai are de dat niciun dolar către FMI” şi că nu mai are nevoie de “niciun dolar împrumut de la FMI”, dar un acord cu instituţiile financiare internaţionale, într-o regiune “atât de tulburată în care doar România merge foarte bine”, este bun.

“Contează în primul rând o decizie politică, după care ne apucăm de negociat”, a spus Ponta, adăugând că României nu îi trebuie linie de finanţare şi că acesta ar fi un acord prevenitv pentru “cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară” şi în al doilea rând pentru reforme structurale pe care premierul vrea să le continue.

Ponta a mai spus că, după ce va avea acordul de principiu al liderilor politici, se vor stabili şi condiţiile concrete pentru un nou acord cu FMI.

“Probabil că punctele de vedere sunt destul de apropiate, e vorba de asumare a tuturor forţelor politice a unui asemenea nou acord”, a precizat Ponta.

Dragnea cere explicaţii

După anunţul ministrului Finanţelor şi poziţia exprimată de premierul Victor Ponta, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a cerut Guvernului să vină în faţa coaliţiei şi a partidelor parlamentare cu o motivare “serioasă” dacă vrea sau nu un nou acord cu FMI, iar acest subiect trebuie discutat inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.

“Eu cred că România are nevoie de o analiză serioasă pe care s-o facă Guvernul şi s-o prezinte partidelor parlamentare şi preşedintelui Iohannis. (…) Trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui nou acord cu FMI, fără să avem o analiză serioasă, complexă, ar fi o greşeală”, a spus Dragnea.

 

Întrebat dacă astfel Victor Ponta ar fi făcut o greşeală când a vorbit despre un nou acord cu FMI, Dragnea a răspuns că “nu ştie”, dar aşteaptă informaţii de la Guvern. “La coaliţie (…) Guvernul trebuie să prezintă o motivare serioasă şi dacă vrea un nou acord cu FMI şi dacă nu vrea un acord cu FMI”, a adăugat liderul PSD.

Citește toată știrea pe gandul.info

Related posts

Iată cum poţi salva viaţa unei persoane care suferă un atac vascular cerebral doar cu un ac

Redacția

Ultimele imagini cu Regele Mihai înainte de retragerea din viaţa publică

Redacția

Legea ANTIFUMAT a fost adoptată. Spaţiile publice în care va fi INTERZIS să aprinzi o ţigară

Redacția
Încarcă...