NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Poimâine nu se mănâncă fructe rotunde şi nu se bea vin roşu

Este prăznuirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pentru creştinii ortodocşi.

 

Creştinii ortodocşi se pregătesc de prăznuirea pe 29 august a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut ca fiind înaintemergătorul şi Botezătorul Mântuitorului Iisus Hristos. El este ultimul dintre proorocii Vechiului Testament, iar primele sale cuvinte de învăţătură se regăsesc în Evanghelia după Matei (3, 2): „Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor“. 

Ziua este una de post, în care credincioşii sunt sfătuiţi să nu mănânce pepeni sau alte fructe rotunde, pentru că forma lor este similară cu cea a capului. Mai mult, în satele în care se păstrează tradiţiile vechi, nu se foloseşte nici cuţitul, totul rupându-se cu mâna, iar bucatele sunt împărţite simbolizând practica de la praznice. Pe 29 august se ţine un post aspru, fiind ultima sărbătoare importantă din anul bisericeasc ce urmează a se încheia pe 31 august. 

Există o vorbă în popor care spune că persoanele care au comis omoruri sau alte păcate foarte grave trebuie să ţină un post de la cruce la cruce, de joi până pe 14 septembrie, când este sărbătorită Înălţarea Sfintei Cruci, un post foarte aspru atât alimentar, cât şi sufletesc, dar care nu este precizat în nicio scrierea recunoscută a ortodoxiei. 

În acelaşi timp, nu se mănâncă fructe de culoare roşie şi nu se bea nici vin roşu, pentru a nu aminti de sângele vărsat la tăierea capului sfântului, iar alimentele nu se pun pe o tipsie. În plus, o datină străveche spune că cei care vor posti în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul consumă doar turtă din mălai sau din grâu.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Un copil de 12 ani s-a aruncat în apele Jijiei.Se presupune că era supărat pentru că a rămas repetent

Redacția

Concubinul i-a dat foc după ce au consumat împreună o cantitate mare de alcool

Redacția

Caniculă luni și marți. De miercuri vin ploile

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site