NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

„Poate în anul ce începe vom vorbi mai puțin despre o criză a educației”, transmite Inspectorul Școlar General al județului

Iași. Inspectorul Școlar General al Județului Iași, Camelia Gavrilă, transmite un mesaj elevilor, profesorilor și părinților la deschiderea noului an școlar.

„Intr-un plan simbolic, septembrie devine inevitabil sinonim cu ideea de educatie si inceput de scoala. Ne regasim in universul scolii, parinti, elevi si profesori, incercam sa definim concepte si idealuri, sa construim paradigme educationale, strategii si proiecte, uneori conturam analize si diagnoze, alteori lansam polemici profesionale sau politice. Totul se pulverizeaza intr-un amalgam de voci, comentarii, clisee din care se pierde de multe ori esenta. Scoala este locul fundamental al devenirii noastre, locul in care ne intalnim cu ceilalti, depasim propriile individualitati si singuratati, invatand lectia comunicarii, a deschiderii spre cei din jur, dar si spre marele univers. Scoala inseamna, in egala masura, cunoastere, stiinta, cultura, dar si morala, spiritualitate, dragoste.

La inceput de drum, aflati in fata anului scolar 2012 -2013, imi exprim increderea in daruirea si competenta profesorilor, in buna lor credinta si puterea de a modela personalitati, de a oferi modele de viata si profesie, de a se reinventa pe sine pentru o alta generatie care ii asteapta cu emotii, cu intrebari, cu nelinisti… Si, poate, daca nu vor fi mai bogati, vor fi totusi mai respectati, mai pretuiti pentru pasiunea, discretia si menirea lor nobila.

  

Pentru copiii aflati la inceput de drum, le-as dori sa afle in lumea scolii o continuare fireasca a lumii povestilor, a bucuriilor traite in gradinita sau in familie, alaturi de cei dragi. Cred ca cele mai profunde adevaruri si cele mai abstracte teorii se impletesc intr-o poveste a inteligentei omenesti, intr-o istorie a cunoasterii, a descoperirii, a drumului spre lumina si intelegere, iar invatarea prin joc poate face drumul spre stiinta mai interesant, mai provocator.

Advertisements

In aceeasi masura mi-as dori ca adolescentii sa-si defineasca idealurile de viata, sa faca alegeri inspirate si temeinice, sa gaseasca bucuriile studiului, ale lecturii, sa fie parte a unui dialog al mintii si al sufletului, un dialog in care intram toti – elevi si profesori, discipoli si maestri – daruind si primind intelegere si recunoastere.

Poate in anul ce incepe vom vorbi mai putin despre o criza a educatiei, a sistemului educativ, despre o criza a sensibilitatii pedagogice sau a valorilor. Poate reusim sa pregatim mai eficient tinerii pentru a rezona cu teritoriile aflate sub semnul stiintei, al artei, al tehnicii sau al culturii, o complexa regiune ontica ce insufleteste si stimuleaza comportamente intelectuale, estetice, umane autentice.

Dincolo de argumente critice, de scepticismul nostru structural, dincolo de dezamagiri si dificultati concrete sau abstracte, de nesfarsite derute financiare, economice, sociale, este totusi septembrie. Inceput de drum, de zidire, de intemeiere sub semnul scolii

Cu incredere in lumea scolii, cu pretuire pentru dascali,

Camelia Gavrila

Advertisements

Inspector Scolar General”

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Chimiştii de la Clubul Copiilor – premiul I la Concursul Naţional “Vis de iarnă”

Ema Roman

 Curs festiv, promoția 2023, a Liceului ”Nicolae Iorga”. Două șefe de promoție

Redacția

CONCURS DE SELECŢIE pentru admiterea la Centrul de Excelenţă Iaşi, filiala Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site