NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pintilie a decis unde va amenaja Consiliul Județean parcul industrial! Pantazi trebuie să elibereze terenul

Hotărârea consilierilor județeni din mandatul trecut, de a amenaja un parc industrial la Pașcani, a revenit în actualitate. Conform primarului Marius Pintilie, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, este foarte interesat de acest subiect și a solicitat municipalității să predea o suprafață de teren pentru a face această investiție.

Prezent într-o emisiune la Actualitatea TV, primarul Marius Pintilie a explicat că Pașcaniul are o singură suprafață de teren care să se plieze pe solicitarea Consiliului Județean și a indicat terenul pe care în trecut funcționau serele de la Blăgești.

Terenul de 51 de hectare este acum ținut fără documente legale, după ce în anul 2017 i-a expirat contractul de concesiune, de la firma Legume S.A. a cărui acționar majoritar este unul dintre angajații loiali ai lui Dumitru Pantazi, fostul primar al Municipiului Pașcani. Această situație l-a determinat pe actualul primar, Marius Pintilie să anunțe că este foarte determinat ca terenul respectiv să intre în posesia Primăriei, pentru ca o parte din el să fie predat Consiliului Județean să construiască parcul industrial amintit.

”Am o comunicare permanentă cu președintele CJ Costel Alexe. Și astăzi am vorbit la telefon și mi-a spus fă tot posibillul și dă-mi mai repede terenul ca să ne apucăm de parcul industrial la Pașcani. Din fericire avem un teren disponibil care din păcate este ocupat acum de firma fostului primar. Primăria nu a reușit să elibereze încă acel teren, dar eu vă spun că sunt determinat ca să facem tot ce putem pentru ca terenul să ajungă la Consiliul Județean pentru a se construi parcul industrial. Deci, domnul fost primar, actual consilier local, Dumitru Pantazi, trebuie să elibereze terenul. Vom acționa ori în intanță ori în Consiliu Local pentru ca o parte din acest teren să ajungă la Consiliul Județean pentru a se realiza investiții”, a explicat Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani. 

  

Această situație a fost discutată și într-o ședință a Comisiei Economice din luna decembrie a anului trecut, atunci când fostul primar Dumitru Pantazi s-a arătat deranjat de subiectul terenului pe care se află Serele de la Blăgești.  Atunci Constantin Nemțanu, din calitatea de președinte al comisiei respective, a propus ca variantă de amenajare a parcului o parte din terenul respectiv.

„Știm cu toții că respectiva suprafață este a municipalității, dar este ocupată de o societate comercială. De acolo am putea aloca teren pentru un parc industrial”, a spus Nemțanu, consilier PNL.

Intervenția nu a fost pe placul lui Dumitru Pantazi, consilier PSD, membru în această comisie, deși nimeni nu a pomenit numele său, sau al societății ce exploatează terenurile.

„Să nu aruncăm cu săgeți. Nu sunteți în măsură să spuneți asta”, a spus deranjat, fostul primar.

În discuție a intervenit și consilierul PMP Sorin Olariu. Acesta a părut mai degrabă că apără interesele lui Dumitru Pantazi, decât ale comunității, susținând că terenul este unul mlăștinos și în pantă, asta deși AgroComplex Lunca Pașcani lucrează an de an acel teren fără a întâmpina problemele indicate de consilerul PMP.

„Acolo terenul este în pantă, iar mai jos este zonă mlăștinosă”, a spus Olariu.

Cum noul patron al Legume S.A. este Florin Stanciu, directorul AgroComplex Lunca Pașcani, firmă ce aparține primarului Dumitru Pantazi, am întrebat în anul 2018, dacă nu cumva societatea Legume S.A. este controlată de fostul primar, prin intermediul angajatului său.

Noul acționar a negat, că ar fi intermediarul prin care primarul Dumitru Pantazi controlează această afacere. „Cum să fiu eu intermediar? La ce să fiu intermediar? Dumneavoastră ați da niște bani să vă cumpere o mașină?”, a negat Stanciu.

În toamna anului 2018, primarul Dumitru Pantazi declara la televiziunea sa favorită, că Legume SA este proprietarul de drept al acelui teren.

„În ceea ce privește societatea Legume SA, din nou se duce spre mine discuția, eu am fost cel care în august anul trecut am insistat împreună cu secretarul și șefa serviciului agricol să se facă adresă pentru punerea la dispoziție a terenului. Răspunsul a fost din partea societății, la momentul respectiv, că deține documente de proprietate a acelui teren. Lecturând documentele, societatea deține din 1994, dacă-mi amintesc eu bine, o sentință de recunoaștere a dreptului de proprietate, ce a fost stabilit în urma unor documente premergătoare. Deci, societatea are drept de proprietate, are sentință de proprietate, sentință care, vă închipuiți din 94, aproape 20 și ceva de ani. Prin ce împrejurări, a ajuns acel teren să fie concesionat aceleiași societăți îmi este greu să înțeleg. Suntem în instanță, Primăria va trebui să dovedească proprietate, societatea la fel și instanța va hotărî. Eu spun următorul lucru: societatea are sentință judecătorească. Cine o desființează în acest moment?  Instanța cum o mai poate desfința după 20 de ani? Eu nu știu dacă există o speță legală de a desființa o hotărâre judecătorească de acum 20 de ani”, a susținut Dumitru Pantazi, fostul primar al municipiului Pașcani.

Reamintim că între municipalitate și Legume S.A. mai există un proces pe tema evacuării terenului. Acesta a fost deschis la solicitarea consilierilor locali, după ce administrația locală a întârziat un an acest demers. Procesul a fost pierdut din cauza că juriștii Primăriei au greșit instanța de judecată și preocedura de evacuare. În prezent este deschisă o nouă acțiune de evacuare, iar la termenul de ieri, magistrații au decis amânarea pronunțării pentru data de 9 martie.

Advertisements

Related posts

Dezbatere de ochii lumii! Campania de chestionare a populaţiei pe bugetul anului 2020, o măsură lipsită de transparenţă!

Marius Parteni

CEC Bank se oferă să împrumute Primăriei 4 milioane de lei

Marius Parteni

Vremea rea a făcut pagube serioase în judeţ

Redacția
Încarcă...