RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Parlamentul a decis: de anul viitor scade TVA-ul la agentul termic, dar se interzic debranșările

Clienții RAGCL vor plăti începând de la 1 ianuarie 2019 mai puțin cu 11,7% pentru facturile la încălzirea centralizată. Măsura a fost legiferată de Parlament în urmă cu două zile și va intra în vigoare la trei zile după promulgarea de către președintele României.

 

  

O altă decizie, de data aceasta care va produce cel mai probabil nemulțumiri în rândul abonaților RAGCL, este aceea de interzicere a debranșărilor de la sistemele centralizate municipale de termoficare. Măsura se aplică pentru zonele din localități decretate de Primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.

La Pașcani această regiune este delimitată printr-o hotărâre de Consiliu Local și denumită SACET, însă în ultimii ani debranșările au fost aprobate și la locuințele ce fac parte din această zonă. RAGCL Pașcani are în prezent aproximativ 3.000 de abonați la care se adaugă instituțiile publice, ceea ce reprezintă 35% din potențialul maxim pe care l-a avut imediat după Revoluție.

 Căldura și apa caldă furnizate populației au fost incluse pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care este aplicată cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%. În acest fel, pentru același nivel al tarifelor și al consumului, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 11,7% față de situația din momentul de față. Alte state din UE în care se practică cote reduse de TVA la căldură și apă caldă, față de cele standard, sunt Ungaria (cotă generală TVA de 27%, 5% la energia termică), Franța (cotă generală TVA de 20%, 5,5% la energia termică), Grecia (23% și 13%) Irlanda (23% și 13,5%), Letonia (21% și 12%), Lituania (21% și 9%) sau Luxemburg (15% și 12%).

Related posts

Leonard Ursu a pierdut primul proces intentat, după ce a fost dat afară de la conducerea CLP Ecoserv SRL

Răzvan Grecu

Olariu propune renunțarea la proiectul de amenajare a noului cimitir, pe motiv că ar fi ilegal! În 2018 a votat inițiativa lui Pantazi!

Răzvan Grecu

Uitate de autorități, câteva familii din Gâștești sunt dispuse să plătească din propriul buzunar pentru a avea curent

Ema Roman
Încarcă...