NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură Iași

Palatul și ieșenii – o veche poveste de dragoste, în albume de familie

Palatul Culturii, cu aerul său romantic, și-a făcut aparția în peisajul urbei noastre în 1914, mult înainte de inaugurarea sa oficială. Clădirea, cu puternica sa personalitate arhitecturală, situată chiar in inima orașului istoric, a fost adoptată repede de ieșeni. Silueta turnului, cu orologiul său muzical, a devenit curând un simbol identitar, un motiv de mândrie pentru locuitorii Iașului. Ieșenii și Palatul au trecut, împreună, prin două războaie, prin mai multe cutremure și prin trei regimuri politice. Este o iubire de durată, constrută în timp, oțelită prin multe încercări.
A devenit o adevărată tradiție ca ieșenii să se fotografieze alături de Palatul lor. Și asta în toate anotimpurile, nu la o dată anume din an. Sunt deja patru-cinci generații de când ieșenii sau iubitorii de Iași, veniți de departe, și-au făcut fotografii cu Palatul, pentru a păstra acasă, în albumele de familie, o asemenea amintire. Este un mod de a putea lua Paltul acasă la el, de către fiecare… În epoca internetului, o parte dintre aceste imagini, păstrate cu afecțiune, au ajuns în mediul virtual, spre bucuria tuturor. O împletire interesantă între interesul față de trecut și pasiunea pentru tehnologia modernă. Postăm un set de fotografii vechi, culese de pe net, care stau mărturie asupra acestei relații dintre Palat și vizitatori, construită pas cu pas, de-a lungul zecilor de ani, și verificată în timp. Putem considera că o asemenea expoziție este ideea voastră, a celor care ați postat pe net astfel de imagini, pentru ca și alții să se bucure de ele.

Palatul Culturii, sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, își redeschide porțile pentru public, iar ieșenii sunt așteptați să revină la ei acasă… Este un bun prilej pentru o plimbare la Palat, în familie, în grupuri mici de prieteni, așa cum îngăduie vremurile actuale. Putem relua vechea tradiție de a imortaliza această vizită cu o fotografie de grup în fața Palatului, pe care să o putem lua acasă și să o arătăm nepoților noștri.

De asemenea, lansăm o invitație, sau o „provocare”, cum se spune mai nou: construiți împreună cu noi această expoziție de imagini, plecând de la setul de fotografii postate aici. Vă îndemnăm să căutați prin albumele de familie și să găsiți fotografii vechi, cu părinții, bunicii sau chiar străbunicii voștri, care s-au fotografiat alături de clădirea-simbol a orașului nostru: Palatul Culturii. Veți fi parte a acestui proiect și fiecare dintre voi are ocazia de a pune câte o cărămidă la construcția virtuală a acestestui edificiu, o catedrală a identității și memoriei, asemeni unui castel din cărți de joc, dar pe care nu îl va putea spulbera orice adiere de vânt. Va fi asemeni unui dar făcut „urmașilor și urmașilor urmașilor voștri”, cum bine grăia Voievodul a cărui statuie de bronz veghează la veșnicia acestui oraș.Deci, așteptăm de la voi vechile fotografii de familie făcute în fața Palatului, în format electronic, la adresa: palatuliesenilor@palatulculturii.ro

PALATUL CULTURII

  
Advertisements

Related posts

Un cunoscut chirurg ieşean se predă: Cine refuză aderarea la o gaşcă, rămâne pe dinafară!

Redacția

Datini și obiceiuri de iarnă în centrul municipiului Pașcani

Oana Cordoneanu

ISJ Iași încurajează proiectele de antreprenoriat în mediul școlar

Redacția
Încarcă...