NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

O pășcăneancă în top 200 cele mai puternice femei din business

Revista economică Business Magazin (parte a trustului Media Pro) a realizat un top 200 cele mai puternice femei din business şi, din păcate pentru Iaşi, doar două reprezentante ale judeţului nostru intră în acest clasament.

 

Printre puzderia de şefe din bănci, industrie, sănătate ori companii de servicii şi utilităţi şi-au făcut loc Irina Schrotter şi Doina Cepalis. Lăudabil este că singurele ieşence din top nu sunt nici angajate ale vreunei multinaţionale sau firme ce a privatizat monopolul de stat şi nici nu sunt soţii sau fiice de miliardari, ci au clădit singure businessuri solide, recunoscute la nivel internaţional. Iată cum sunt prezentate cele două ieşence de către Business Magazin.

  

Doina Cepalis TE-ROX PROD SRL

vârstă 53 ANI
funcţie: director general şi fondator
cifră de afaceri: 22 milioane euro
nr. de angajaţi: 1000

Este licenţiată din 1983 ca economist, specializarea finanţe – contabilitate la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi. După terminarea studiilor a fost contabil la două firme. După Revoluţie, când avea 29 de ani, a participat la înfiinţarea a patru societăţi: Moldova SA, Siretul SA, Casa Romascana SA şi Favorit SA, toate desprinse din Întreprinderea Comercială de Stat Mărfuri ALimentare şi Alimentaţie Publică Roman. Cepalis a fost director economic, apoi director general şi administrator până în 2000 la SC Moldova SA.

Un prag important a fost pentru ea în 2000 când a cumpărat o fabrică de in din Paşcani cu 600 de angajaţi şi o tehnologie din anii 50. Şase ani mai târziu, odată cu intrarea chinezilor pe piaţa europeană a textilelor, fabrica a dat faliment iar ea s-a văzut nevoită să se „redefinească”. Cu un capital de plecare de 10.000 de euro a construit compania TE-ROX PROD care ba început să funcţioneze în aprilie 2007. Găsise o nişă compatibilă cu fabrica de la Paşcani şi a început să producă scaune de maşini pentur francezii de la Team Tex din Franţa. La început lucra în lohn, dar din 2008 a renunţat şi a început să fabrice în nume propriu huse şi centuri de siguranţă pentru fabricarea de scaune auto pentru copii. 

Cifra de afaceri a crescut de la 235.000 euro în 2007 la 20 milioane euro în 2010. Compania Doinei Cepalis exportă acum în 52 de ţări şi a investit din 2007 până acum peste şase milioane euro. 

„Am luptat cinci ani şi am reuşit. Am reuşit de frică. Mi-era frică să nu pierd tot, de umilinţele pe care trebuie să le suporţi dacă pierzi. Nu am cedat nici un moment, am stat câte 14 opre în fabrică şi mergeam direct de acolo la întâlniri în Paris, New York şi chiar Japonia”. Ea povesteşte acum că o mare deziluzie a avut atunci când a simţit că nu există un sprijin real pentru antreprenorul român. „Am aplicat pentru un proiect pe fonduri europene de 1.5 milioane euro în 2008 cu 500 de salariaţi şi a fost respins. Satisfacţii – când sunt felicitată de clienţii companiei şi când ei îmi mulţumesc că i-am sprijinit în dezvoltarea lor. O mare satisfacţie este cifra de afaceri dar şi faptul că am reuşit să integrez în România un produs complet care se va vinde pe toate continentele”

1. CARE SUNT CALITĂŢILE FEMININE CARE AJUTĂ ÎN BUSINESS?
Cred că un lider există în primul rând prin valorile lui şi prin ce poate construi în echipă, poate o femeie este mai sensibilă şi exagerat de responsabilă. Pe plan extern, în relaţiile cu clienţii, m-a ajutat faptul că sunt femeie, am avut un capital de încredere în plus. Veneam dintr-o ţară cu grad mare de risc şi am obţinut totuşi credite de milioane de euro.

2. CUM V-AŢI CARACTERIZA STILUL DE CONDUCERE ŞI DE CREARE A UNEI AFACERI?
E necesar să fii o prezenţă agreabilă, să vorbeşti fluent limbi străine, să fii diplomat şi să ţi se simtă personalitatea. Nu m-am dus niciodată umilă să cuceresc pieţe externe. Ştiam că pot oferi ceva pentru Europa de Vest şi alte ţări foarte dezvoltate.

3. CE BRANDURI PREFERAŢI?
Iubesc brandul Chanel şi Armani, mi se potrivesc.

4. DESTINAŢIILE DE VACANŢĂ PREFERATE
Fac doar minivacanţe, aproape de week-end. Destinaţia preferată e Provence şi sudul Franţei. Toată familia este implicată în business, atât soţul cât şi fiica, în companii total diferite. Profităm de aceste week-end-uri pentur a en întâlni lunar în Europa.

 

cititi aici pe topiasi.ro articolul complet

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Deputat PNL: Spor de praf de 2.500 de lei la Avocatul Poporului

Redacția

Hidroelectrica a vandut 14 hidrocentrale mici

Redacția

Daca nu respecti legea, Fiscul te poate radia din registru

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site