RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

O asistentă medicală, din județul Iași, a salvat de la moarte un bărbat. Aceasta se afla în afara programului de lucru (Foto)

Povestea unui salvator, a unui  asistent medical comunitar din comuna Țigănași care a salvat o viață după exact un an de la angajare.

Într-o zi obișnuită, destinul unui cetățean din Țigănași s-a schimbat dramatic. Un telefon de urgență a anunțat că acesta se afla într-o stare de inconștiență după ce fusese înțepat de o albină. Aflată în afara programului de lucru, asistenta medicală comunitară a răspuns apelului și s-a deplasat la locul incidentului. Constată că persoana se află în stop cardio-respirator și începe imediat manevrele de resuscitare, având în vedere  că partea superioară a corpului bărbatului era cianotică. La sosirea echipei medicale de la SMURD cu elicopterul de intervenție, barbatul nu avea puls. Eforturile conjugate ale echipei medicale și ale asistentei medicale comunitare au permis repornirea funcțiilor vitale, printr-o resuscitare continuă, oferind medicului suficient timp pentru a realiza intubația necesară. După o oră și 15 minute de manevre de prim ajutor, pacientul a avut un puls stabil și tensiunea arterială a revenit la valori normale. A fost momentul când echipajul a putut transfera pacientul cu elicopterul către o unitate medicală specializată. Membrii echipajului de intervenție nu au ezitat să aducă elogii și felicitări celei care a luptat pentru viața pacientului, intervenția sa promptă fiind decisivă pentru salvarea bărbatului.

Pentru a învăța tehnici noi de prim ajutor, salvatoarea despre care vorbim a ales să participe la cursul organizat recent de Crucea Rosie Filiala Iași în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Iași, destinat asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari din comunele județului Iași. De aici reiese importanța pregătirii populației pentru astfel de situații, când tehnici de prim ajutor puse imediat în practică pot salva vieți.

Related posts

92 de cazuri noi la Iași în ultimele 24 de ore. Ne-a întrecut un alt județ

Redacția

Grecia va renunța la măștile de protecție în avioane şi spaţii publice închise, de la 1 iunie

Redacția

Avalanșă de pacienți la Spitalul Municipal

Răzvan Grecu
Încarcă...