NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Numărul asistaților social s-a diminuat cu aproape o treime doar în ultimul an! La Pașcani sunt 115 persoane care primesc ajutor social

Cu toate acestea, există zone în care lucrurile par scăpate de sub control. Situaţie explozivă la Lungani, unde autorităţile locale sunt investigate pentru modul în care au atribuit ajutoarele sociale. AJPIS a înaintat instituţiilor abilitate un raport de control vizavi de această situaţie.

 

Celebrii asistaţi social, de care s-a făcut atâta caz în ultimii ani, nu mai reprezintă acum decât puţin peste 1% din populaţia judeţului. Astfel, conform ultimelor date furnizate de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială – AJPIS Iaşi (centralizatorul pentru luna iulie 2019), sunt considerate valide 5.625 de dosare, suma totală plătită beneficiarilor (în număr de aproximativ 11.000) fiind de 1.427.067 lei.

În marea lor majoritate, cei ce apelează la mila statului sunt concentraţi în câteva comune: Ţibăneşti (188), Răducăneni, Popeşti (171), Mironeasa, Moţca, Stolniceni-Prăjescu, Tansa, Ţibana, Todireşti (şi ele cu câte peste o sută de dosare). La polul opus se află Andrieşeni şi Leţcani (fără niciun beneficiar de ajutor statal), Ţuţora şi Vlădeni (cîte 3 dosare), Roşcani (4).

În ce priveşte mediul urban, procentul e aproape neglijabil. În municipiul Iaşi sunt 283 de dosare, la Paşcani 115, în Târgu Frumos, doar Hârlăul ieşind din trend, cu 128 de familii de asistaţi.

În aceeaşi perioadă a anului trecut erau înregistrate 7.231 de dosare, pentru care s-au alocat 2.004.320 lei. O scădere de aproape 30%. Dar, dacă ne raportăm la anul 2017, aritmetica arată că numărul asistaţilor aproape că s-a înjumătăţit. Atunci, media era de peste 8.000 de dosare, pentru care se plăteau lunar circa 2,4 milioane de lei.

Principala cauză a acestui fenomen este creşterea rigorii în analiza dosarelor, mai ales după cele constatate cu prilejul controlului de la Lungani, din perioada 15.04-29.05.2019. Prin tradiţie, comuna menţionată era un fief al celor ce trăiesc din pomenile statale, numărul dosarelor active nescăzând sub 400.

Inspecţia şi verificările efectuate de AJPIS au făcut ca acum să rămână doar… 40 de dosare valide. Celelalte aveau tot soiul de nereguli, cu adeverinţe ieşite din termen, acte lipsă, lipsind chiar şi dosarele, cu totul, aşa încât au fost anulate, iar autorităţile locale sunt investigate acum pentru modul în care au atribuit ajutoarele sociale. Mai mult, AJPIS a înaintat instituţiilor abilitate rezultatele controlului efectuat în cauză.

Nu doar reverificările au dus la scăderea spectaculoasă a numărului de dosare. Mai sunt şi alte două cauze importante: modificarea legislaţiei, care face ca tot mai mulţi cetăţeni să nu se mai încadreze în barem, să numai fie eligibili şi emigrarea.

Sursă: www.ziarulevenimentul.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Terorizat de mașinile care intră cu viteza în curba din zona casei sale. În trei ani, trei șoferi i s-au oprit în gard. Primarul i-a spus că va rezolva problema

Ema Roman

Concursul pentru ocuparea postului de director general de director la Eco Salubritate a fost anulat! Procedurile se reiau de la etapa depunerii dosarului de candidați

Răzvan Grecu

După 18 ani avem proiectul pentru noul cimitir: doar 900 de locuri de veci și un cost de 6,7 milioane lei!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site