NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Negarea sau relativizarea Holocaustului este o acțiune incompatibilă cu poziția de demnitar al Executivului

Decizia primului-ministru, Florin Cîțu, din 15 martie, privind eliberarea domnului Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, este legitimă și corectă.

Derapajele și declarațiile inacceptabile cu privire la relativizarea Holocaustului ale domnului Octav Bjoza sunt incompatibile cu poziția de demnitar al Executivului.

În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, condamn cu fermitate astfel de poziții publice, precum ale domnului Bjoza, acțiuni care angrenează întregul Executiv, imaginea României și care nu pot fi tolerate.

Exercitarea unei funcții executive presupune respectarea legislației în vigoare în materia condamnării negării Holocaustului. Falsificarea, distorsionarea sau relativizarea realităților Holocaustului de către un demnitar, numit în funcție de către șeful Executivului, aduce atingere gravă angajamentelor și eforturilor pe care România le-a întreprins în ultimele două decenii. Reexaminarea faptelor istorice sub forma negaționismului deflectiv este o formulă întâlnită a negaționiștilor, iar aceasta nu poate fi tolerată, cu atât mai mult, din fruntea unei instituții naționale.

Advertisements
  

Declarațiile publice ale domnului Octav Bjoza cu trimitere la unele inițiative legislative de modificarea a legii nr. 232/2020 (comunicatul de presă al AFDPR din 12 martie 2021) sunt insultătoare pentru memoria victimelor Holocaustului și pentru urmașii acestora.

În condițiile în care în ultimele luni, acțiuni și publice de elogiere a unor persoane condamnate pentru crime de război au fost rostite de la tribuna Parlamentului, în condițiile în care un partid neo-fascist propagă simboluri naziste care ultragiază memoria victimelor Holocaustului, fermitatea unor măsuri de sancționare a acestor derapaje este o urgență.

Din păcate, astfel acțiuni și declarații ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central și local, dar și a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului și ale altor forme de intoleranță, de violență simbolică sau politică.

Precizez că nu voi accepta astfel de manifestări și voi face toate demersurile care stau în puterea mandatului meu pentru sancționarea acestor derapaje.

Deputat Alexandru MURARU

Advertisements

Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei

Consilier onorific al Primului-Ministru

Advertisements
Advertisements

Related posts

Deputatul Sorin Năcuță: Necesitatea și oportunitatea finalizării investiției ”Acumularea Hidroenergetică Pașcani”

Redacția

Comunicat de presă: Fapte pentru Iași-Extinderea rețelei de gaze naturale

Redacția

Intră în linie dreaptă primul și cel mai mare complex muzeal memorial și educațional dedicat victimelor comunismului, realizat și asumat exclusiv de Guvernul României după 1989, în fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat. Investiția prin PNRR se ridică la peste 10 milioane de euro și va aduce peste 20.000 de turiști anual (P)

Redacția
Încarcă...