NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Munca în zadar: peste 90 de câini comunitari adunați până acum de pe străzi, fără niciun rezultat

Deși noua administrație a reluat în forță acțiunile de ecarisaj începute în perioada campaniei electorale, rezultatele întârzie să apară. În conferința de presă ținută ieri, primarul Dumitru Pantazi a declarat că lucrătorii Eco Salubritatea au adunat cel puțin 90 de câini comunitari, dar efectele acestor măsuri nu sunt încă vizibile. Cetățenii continuă să semnaleze presei și autorităților prezența grupurilor numeroase de câini agresivi în anumite zone ale municipiului. 

Aproape 4000 de lei cheltuiți deja doar pentru prinderea câinilor

Pentru serviciile de ecarisaj, Primăria are încheiat un contract de prestări servicii cu SC Eco Salubritatea. Zilnic, o echipă formată din trei oameni (unul dintre ei, autorizat pentru folosirea pistolului cu tranchilizante, ceilalți doi, cu lasouri) prinde patrupedele și le transportă la padocul primăriei. „De când am început activitatea de ecarisaj, am prins 92 de câini. În afară de cei mici, pe care nu i-am contabilizat, cei care erau pe lângă cățele. Sunt procese verbale cu caracteristicile lor, cu greutatea efectivă. Acestea sunt contabilizate atât la noi cât și la padocul Primăriei”, a spus directorul Eugen Chiriac reporterilor NewsPascani.com.

Pentru fiecare câine, societatea de salubritate facturează Primăriei 35 de lei (fără TVA), care reprezintă costul substanței anestezice, al seringilor, acelor și obturatoarelor. La această sumă se adaugă și banii necesari pentru cazarea, hrănirea, marcarea și eventual sterilizarea animalelor la padoc.

  

De unde vin câinii, totuși?

În conferința de presă, Dumitru Pantazi a reluat ideea, vehiculată deseori în comentariile de pe NewsPascani.com, că persoane necunoscute aduc animalele din afara localității și le eliberează în oraș. El a făcut apel la vigilența cetățenilor. „O problemă cu care ne confruntăm și întâmpinăm greutăți și din partea cetățenilor este colectarea câinilor comunitari. S-au colectat 90 și ceva de câini, dar practic nu se observă. Nu știu ce fenomen se întâmplă, de unde ajung, va trebui împreună cu cetățenii, cu Poliția Locală, cu toți cei care observă aceste fapte, că se aduc animale din alte localități pe raza municipiului nostru, să luăm măsuri disciplinare cu astfel de persoane”, a declarat primarul.

Advertisements

Opinia aceasta a fost susținută în trecut de Neculai Rățoi, pe vremea când era primarul municipiului, care vorbea despre „camioane întregi de câini” eliberați în oraș. Rățoi specula atunci că de vină ar fi primarul comunei Mogoșești-Siret, însă această informație nu a fost confirmată niciodată. Vasile Avasiloaie, comandantul Poliției Locale, a negat că ar fi primit sesizări în acest sens. „Noi nu avem asemenea informații, în schimb am dat dispoziție să se execute pânde, în locuri diferite, la ore târzii, unde și când ar putea să fie aduși acei câini din afara localității”, a spus acesta.

Directorul Eco-Salubritatea preferă altă ipoteză. „Permanent, în aceeași zonă vedem câini. Ori stau ascunși, ori vin din alte zone, își acaparează terenuri noi, permanent apar. Mă gândesc și la varianta să nu stea în hățișurile de la Peștișorul sau la marginea orașului, în perioada asta de caniculă, și pe urmă să migreze în oraș. Nu-mi dau seama. Oricum, noi acționăm zilnic. Sunt zile când am prins chiar 8-9 câini”, a declarat telefonic Eugen Chiriac.

Advertisements

Noi ce facem?

Atât primăria, cât și Eco-Salubritatea și Poliția Locală au repetat solicitarea adresată cetățenilor de a coopera pentru controlul patrupedelor, dar fără un minim efort nu se poate schimba nimic. Cei care observă că li se creează dificultăți echipelor de ecarisaj, sau că persoane necunoscute eliberează câini pe raza municipiului Pașcani, sunt rugați să contacteze ofițerul de serviciu al Poliției Locale, la numărul de telefon 0232/710.730, cu declinarea identității, sau, dacă consideră că este o urgență, prin apel la numărul unic 112.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

DRDP Iași: Ger în toată regiunea. Starea drumurilor naționale din Moldova

Redacția

Pantazi promite de ani de zile investiții în rețelele de apă. Oamenii îi spun realitatea!

Marius Parteni

Firma care a făcut documentația copy paste pentru iluminatul public a fost selectată de pe ”piața liberă”

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site