NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Mitropolia se judecă cu un răspopit: nu îl poate scoate afară din biserică

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei trece prin unul dintre cele mai mari scandaluri din ultimii ani. Totul a pornit de la acuzaţiile de erezie la adresa Înaltpreasfinţitului Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, lansate de fostul preot Ioan Ungureanu, din parohia Schit Orăşeni, judeţul Botoşani.

„Ziarul de Iaşi“ a mai relatat despre acest scandal şi când a fost preotul caterisit în primă fază pentru mai multe abateri, cea mai gravă fiind schisma de biserică prin nepomenirea ierarhului la Liturghia de duminică, dar şi despre episodul de anul trecut din noiembrie, când o echipă venită de la Iaşi să îl instaleze pe noul preot şi să îl dea afară pe Ioan Ungureanu a fost alungată din sat de credincioşi, fiind acuze de violenţe din ambele tabere. În această perioadă, însă, situaţia a degenerat dincolo de orice alt caz similar petrecut până acum în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: fostul preot Ioan Ungureanu refuză să părăsească locaşul de cult, preotul care ar trebui, în mod oficial, să îi ţină locul nu are unde să slujească, iar MMB l-a dat în mod oficial în judecată pe Ioan Ungureanu.

  

Obliga enoriaşii să dea foc la carduri

„Nu mai există precedent pentru că niciodată nu a mai fost cazul de explicaţii suplimentare în astfel de cazuri. E pentru prima oară când Mitropolia dă în judecată un preot, s-ar putea chiar să fie prima oară când în toată Biserica Ortodoxă Română are loc un astfel de caz“, au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ surse din cadrul MMB. Situaţia conflictuală de la Schit Orăşeni se agravează pe lună ce trece. De Paşte, la slujba de Înviere au mers doar acei credincioşi care-l urmează pe Ioan Ungureanu, iar preotul Ovidiu Lăzărescu, trimisul oficial al Mitropoliei la parohia respectivă, a slujit doar scurte pomeniri în cimitirul din sat. „Ziarul de Iaşi“ a reuşit să afle şi mai multe informaţii cu privire la dosarul care a stat la baza caterisirii preotului. În afara faptului că acesta nu s-a prezentat la niciun termen de judecată, nici la Consistoriul Eparhial şi nici la Consistoriul Patriarhal, invocând faptul că „el este singurul canonic şi corect, iar comisiile ar trebui să fie compuse doar din ierarhi care nu au fost în Creta“, Ioan Ungureanu a săvârşit şi o altă serie de abateri. Spre exemplu, sursele din cadrul Mi­tropoliei au precizat că s-a constatat faptul că el a construit o capelă pentru care nu a cerut autorizaţie de la nimeni, dar are şi plângeri penale făcute de compania E.ON pe numele său fiindcă s-ar fi branşat ilegal la reţeaua electrică şi folosea curentul pentru iluminatul casei parohiale, a curţii şi încălzire, iarna, cu calorifere electrice. Însă unul dintre cele mai grave lucruri de care este acuzat este acela că ar fi încurajat enoriaşii să dea foc cardurilor de sănătate fiindcă, scris invers, cuvântul card înseamnă drac, şi oamenii ar fi fost „înseriaţi, fiecare devenea un cod de bare“.

articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Advertisements

Related posts

Bărbatul care a incendiat-o pe tânăra de 17 ani din Mehedinţi ar fi încercat să se sinucidă în arest

Redacția

Șefa Spitalului de Boli Infecțioase Iași: Bolnavii Covid se vindecau mai repede, acum negativarea se produce mai greu

Redacția

LISTA țărilor din „zona verde” intrată în vigoare de marţi. Cine vine din aceste state nu stă în carantină

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site