NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Misterul morţii lui Alecu Văcărescu în închisoarea din Tulcea. Poetul a fost acuzat că şi-a otrăvit mătuşa


Condiţiile în care a murit poetul Alecu Văcărescu rămân un mister. Exilat la Tulcea, el a sfârşit în închisoare, unde a fost surghiunit după ce a fost acuzat că şi-a otrăvit mătuşa.

  

Alecu Văcărescu s-a născut în anul 1769, fiind fiul lui Ienăchiţă şi a Eleniţei Rizu. A avut parte de o educaţie aleasă, alături de tatăl său, cunoscător a numai puţin de şapte limbi străine, aplecat asupra scrierii unor opere precum „Istorie a prea puternicilor împăraţi otomani” sau a primei gramatici româneşti tipărite (1787), scrie Nicolae Ariton în www. mistereledunarii. ro.

După moartea mamei sale, adolescentul Alecu petrece şi mai mult timp alături de tatăl său, pe care îl însoţeşte în principalele misiuni primite din partea domnitorilor fanarioţi.

S-a căsătorit în 1791 cu Elena Dudescu, cu care va avea trei copii, de care se desparte în anul 1797, exact în anul în care moare şi tatăl său Ienăchiţă Văcărescu. Este din ce în ce mai strâmtorat financiar, fiind obligat să se judece cu a doua sa mamă vitregă Elena Văcărescu (fostă Caragea) pentru o parte din averea tatălui.

Acuzat de un înalt dregător domnesc în vara anului 1798 se îndrăgosteşte de verişoara sa Maria Văcărescu, fiica mătuşii Veneţia Văcărescu, în timpul unei vizite la moşia acestora din Bărăgan. La scurtă vreme de la vizita sa la moşie, Veneţia Văcărescu moare subit, s-ar părea otrăvită. Un înalt dregător domnesc îl acuză pe Alecu că ar fi făptaşul, fără nici un fel de dovezi, martori sau anchetă.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Ameninţare cu bombă la ambasada SUA din Berlin

Redacția

Lungul drum de la Hobiţa la Paris. Cum a devenit Constantin Brâncuşi unul dintre cei mai apreciaţi sculptori din lume

Redacția

Cojile de pe pielea capului şi mătreaţa – reţete naturiste care ne ajută să scăpăm de aceste probleme

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site