În nordul Moldovei, legendele, dar şi mărturiile istorice au consemnat prezenţa unei vechi familii boiereşti, mai degrabă un clan războinic cu rădăcini vechi care apăra de sute de ani dintr-un fort drumul comercial care ducea către Hotin. Ştiri pe aceeaşi temă Legende cu haiduci şi stejari seculari în pădurea Groasa, din inima Bă… Pe drumul comercial ce ducea de la Dorohoi la Hotin, pe partea dreaptă, străjuia acum 500 de ani un deal înalt de peste 385 de metri.
Pe acest drum de multe ori podgheazurile poloneze, cetele de bandiţi, dar mai ales cetele tătărăşti se aventurau către târgurile Moldovei sau către sate imediat după ziua recoltei, pentru pradă. Legendele satelor Ibăneşti, Măgura, dar şi către cătunele Dorohoiului, strânse cu grijă de soţii Guţic, doi intelectuali din zonă, spun însă că era un clan războinic sau o familie de boieri ai locului care păzeau cu străşnicie acest drum comercial şi apărau oamenii.
Numele lor nu este încă cunoscut cu precizie, dar există mai multe ipoteze. Legendele locului spun că se numea familia Iubăneasa sau ceata jupanului Liuban, care a dat şi numele comunei Ibăneşti de astăzi, şi apărau de sute de ani regiunea dintr-un fort de pe dealul Măgura. Originea lor este la fel de misterioasă ca şi modul în care au părăsit definitiv istoria.
Citiți articolul integral pe Adevărul.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}