NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Cu cât erau plătiţi primii profesori ai Academiei Mihăilene în 1835


„Sa ne mai amuzam un pic cu istoria. Daca tot s-au marit salariile profesorilor, ia sa vedem cum si cu cit erau platiti primii profesori ai Academiei Mihailene, prima universitate din Moldova (si din viitoarele principate unite), infiintata la Iasi in 1835”, scrie Dan Radu pe pagina lui de Facebook.

 

„Eșii. No. 15. 21 Fevruari 1832

Albina Românească
Gazetă administrativă și politică literală

Epitropia îmvățăturilor publice în Prințipatul Moldovii

Creșterea și îmvățătura publică a tinerimii, întârzietă în Moldova din nefavorizitoare întâmplări, au agiuns a fi astiz obiectul cei mai vii doriri a părinților și a tuturor ce priesc fericirea Patrii. Așezământul nou al țării au hărăzit acestui ram însămnătoriu mijloace și înțelepte puneri la cale. Spre îmființarea unor asemene măsuri, se cuvine a se întrebuința bărbați cu temelnice științe și înzăstrați cu însușiri ce au putut căștiga numai la locurile, unde de demult se află statornicite Instituturile de îmvățătură.

Dreptaceia, epitropia face opștește și la toți cunoscut: că la Academia, ce are a se îmființa în Eși, sânt încă vacante următoarile cinci posturi de profesorat:

1) Profesoratul de Filosofie: Loghică, Metafizică, Ithică și Dreptul Naturii, cu leafă de doî sute galbini pe an.
2) De Științele Matematicii – Teoretice, de Fizică teoretică și experimentală, Himie, Istorie Naturală, cu leafă de doî sute cinzeci galbini pe an.
3) De Științele Matimaticii Practice, de Gheometrie, Arhitectură, Mehanică, Idraolică și a facerii drumurilor, cu leafă de trii sute cinzeci galbini pe an.
4) De Iconomia Rurală a-(câmpului) cu toate părțile ei, și Viterenaria (doftoria vitelor) cu leafă de doî sute galbini pe an.

Toți acestia, afară de însemnatele științe, se cuvine să știe limba Românească și Latină.

5) De limba și literatura Franțeză, cu leafă de trii sute galbini pe an.

Articolul integral pe ZiaruldeIasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Efectul pe care l-ar putea avea regula „51% produse romanesti in magazine”. Patronii supermarketurilor pun insa o conditie

Redacția

Cum se face deliciosul preparat ardelenesc „Taci şi înghite“, reţeta simplă şi gustoasă, cu slăninuţă şi cârnaţi afumaţi

Redacția

Cinci alimente pentru un ten luminos

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site