NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Merele românești nu au loc în magazine

Piata de desfacere, valorificarea produselor si concurenta importatorilor. Sunt cele trei mari probleme cu care se  confrunta la momentul actual pomicultorii din  regiunea Moldovei.

In cadrul unei conferinte desfasurata ieri la iasi,  70 de pomicultori din Moldova au pus la punct  o strategie pentru a-si putea vinde fructele in  marile magazine. Sute de tone de mere stau in depozite, in loc sa  fie trimise in marile magazine din Moldova. Si asta pentru ca pomicultorii nu au unde  sa le comercializeze.

Este doar una dintre problemele cu care se  confrunta fermierii.

  

“E un lucru foarte important ca la noi in  tara a inceput sa predomine legumele si  fructele aduse din afara. Noi putem produce, dar  noi nefiind organizati, la ora actuala sunt  producatori care au sute de tone de mere in  depozite. Nu au patrunderea in  supermarket-uri atat de simpla si cred ca in  toata Moldova sunt 2.000-3.000 de tone de  mere care stau in depozite si asteapta  cumparatorii care nu se duc sa ia din  supermarket-uri”, a declarat Vasile Baianu, presedintele Asociatiei  Producatorilor de Fructe din Moldova.

“Ca toti fermierii din Romania ne  confruntam cu piata de desfacere, reusim mai  mult sau mai putin sa intram in supermarket- uri, ar trebui sa avem o forta mult mai mare de  negociere si de a ne impune. Avem exemplu  clar al Poloniei unde ei reusesc intotdeauna sa  discute de la nivel de minister pana la nivel  de supermarket-uri”, a spus Lucian Florea, pomicultor.

La Conferinta Regionala a Pomicultorilor au  participat peste 70 de fermieri din zona  Moldovei. Ei au pus la punct si bazele infiintarii unor  asociatii pentru a putea sa-si vanda marfurile  care in scurt timp se vor altera.

“Noi suntem la momentul in care  productia romaneasca nu asigura decat un  procent sub 50 la suta din necesarul de  consum fiind un fapt care ne ingrijoreaza si  ne da si o misiune ca in perspectiva 2020 sa  ajungem la macar 60-65 la suta aport de  produse romanesti”, a declarat Aurel Tanase, director general  Prodcom.

Evenimentul de astazi a fost organizat de   Asociatia Producatorilor de Fructe din Moldova, in  colaborare cu Centrul de Comunicare al  Fermierilor din Romania.

sursa telem.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Scandalul CFR Marfă. Are cuvântul apărarea

Redacția

Ce obligaţii fiscale au contribuabilii în această lună

Redacția

Preţul aurului înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimii şase ani şi jumătate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site