Pana la sfarsitul lunii august, guvernantii si-au propus sa aprobe ordonanta privind reducerea cheltuielilor bugetare si a facilitatilor fiscale. Potrivit declaratiilor premierului Marcel Ciolacu, daca nu vor fi adoptate aceste masuri, statul risca sa aiba un deficit bugetar cu 6,2% mai mare fata de cel de anul trecut și totodata va pierde fondurile europene. Pe de alta parte, mediul de afaceri din Romania este ingrijorat pentru ca noile prevederi ii va afecta direct.
Masurile de austeritate propuse de Guvern nu sunt privite cu ochi buni de institutiile publice din Romania si nici de mediul de afaceri. Reducerea facilitatilor fiscale din domeniul IT si al constructiilor va crea un dezechilibru vizibil in companiile care activeaza in Romania. Muncitorii din constructii, dar si IT-istii vor alege sa plece din tara, iar o parte dintre firme risca sa se inchida. Totodata, in judetul Iasi, mediul de afaceri risca sa fie afectat. In prezent, microinteprinderile sunt deja afectate vizibil, iar din datele furnizate de reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Iasi vor fi in jur de 19.000 de firme care vor avea de suferit in cazul in care se va majora impozitul pe cifra de afaceri. Totodata, daca se mai adauga si cele 16.000 de inteprinderi individuale si PFA-uri, situatia va fi si mai tragica pentru mediul de afaceri iesean.
Paul Butnariu, președinte Camera de Comerț și Industrie Iași
Din perspectiva sistemului cameral este clar ca statul se afla cu spatele la zid in ceea ce priveste cheltuielile publice. Avem un deficit bugetar si comercial si un deficit de comert exterior absolut dramatic. Deci, din perspectiva noastra, sigur ca trebuie luate niste masuri, aceste masuri nu pot fi usoare. Sunt grele si pentru stat, pot fi grele si pentru cetatenii Romaniei si vor fi grele si pentru anteprenori.
In prezent, mediul de afaceri cauta solutii reale pentru aceasta problema.
Paul Butnariu, președinte Camera de Comerț și Industrie Iași
Din experienta si din expertiza tuturor celor care trec prin astfel de situatii sunt trei posibile masuri, ca sa zic asa. Primul este un acord cu FMI-ul, care inseamna restructurari dramatice si fortate in tot ceea ce inseamnna sistemul public, al doilea este reducerea anvelopei salariale pentru fiecare donator de credit, deci de a lasa marja de autonomie pentru fiecare Minister sa hotarasca ce reduce, cum reduce si in ce marja poate sa-si reduca cheltuielile. Si a treia care va fi foarte apasat de catre Guvern este cresterea impozitelor si a texelor sub o forma sau alta.
Reprezentantii Guvernului au anuntat in aceste zile ca vor merge la Comisia Europeana pentru a negocia flexibilizarea deficitului bugetar.
sursa telem.ro