RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Mai multi elevi, internati cu scarlatina. Cele mai multe cazuri sunt la Harlau

La Scoala gimnaziala Petru Rares din Harlau, au fost depistati mai multi elevi cu scarlatina, o boala infecto-contagioasa a copilariei, cu aparitia unor focare epidemice in colectivitatile de copii.  

Trei dintre copii au fost diagnosticati cu scarlatina si sunt internati la spital si inca 30 sunt purtatori sanatosi de streptococi beta-hemolitici (care determina aparitia scarlatinei) la nivelul orofaringelui. 

“La scoala Petru Rares s-au depistat 3 cazuri de scarlatina. La 30 de copii s-a descoperit ca sunt purtatori de streptococi beta hemolitici si au fost trimisi la medicul de familie. Mai sunt doi copii cu suspiciune, care provin tot din zona Harlau”, a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la Directia de Sanatate Publica Iasi. In ceea ce priveste numarul copiilor din municipiul Iasi, diagnosticati cu scarlatina, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi sustin ca nu sunt mai multe cazuri fata de anii precedenti. 

  

“Orice copil diagnosticat cu scarlatina este internat si primeste tratament de specialitate. Nu sunt mai multe cazuri si nici nu exista o forma agresiva a bolii. Scarlatina nu are mai multe forme, usoare sau grave. Cele mai multe cazuri sunt in zona Harlau”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase. 
 

Copiii sub varsta de 10 ani au o receptivitate mai mare pentru scarlatina, grupa de varsta cel mai frecvent afectata fiind intre 5 si 9 ani. Transmiterea bolii se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic la nivelul oro-faringelui. Dupa perioada de incubatie, care variaza intre doua si sase zile, boala debuteaza cu febra, varsaturi, dureri de gat si la inghitire, frisoane. Medicii de specialitate au precizat ca exista si situatii cand pot sa apara complicatii, cum ar fi sinuzita, otita, nefrita, encefalita. 

Sursa: bzi.ro

Related posts

Familia acuză tratamentul de la Neuro: „L-au răstignit pe tata“

Redacția

Consumul excesiv de zahăr poate afecta dezvoltarea creierului celui mic (studiu)

Redacția

Începe lupta cu gripa

Redacția
Încarcă...