NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

Mai există libertatea presei în Pașcani?

“Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile articolul 30 din Constituția României.

Studiu de caz la Pașcani: Vineri, 15 martie, ora 9.00, grevă spontană a cadrelor medicale la Spitalul CF. Motivul? Neplata salariilor și diminuarea cu 50% a bonurilor de masă. Ora 9.15 o echipă Actualitate TV a fost prezentă pentru a relata evenimentul din mijlocul sindicaliștilor. Ora 10.45 articolul însoțit de imagini video a fost publicat pe NewsPascani.com. Luni, 18 martie, ora 16.00, un emisar al conducerii Spitalului CF ajunge la sediul Actualitatea TV, unde înmânează realizatorului emisiunii În Obiectiv, Marius Parteni, niște hârtii prin care este înștiințat că managerul instituției medicale, Mihaela Amariei, a depus o plângere penală împotriva sa. Motivul: prezența sa alături de un operator video în incinta Spitalului CF acolo unde avea loc protestul spontan. În opinia directorului  prezența jurnaliștilor fără o acreditare a atentat la “normele de convețuire socială și a ordinii publice și liniștii publice ”.

Luni, 24 mai 2004, ora 5.00, Mihăilești: un TIR încărcat cu peste 23 de tone de azotat de amoniu a luat foc, temperatura declanșată de incendiu producând o explozie devastatoare. 50 de minute mai târziu, în timp ce pompierii militari încercau să stingă flăcările, încărcătura a explodat. În urma deflagrației au murit peste 18 persoane, între care șapte pompieri și doi jurnaliști. Elena Popescu, în vârstă de 26 de ani, și Ionuț Barbu, 25 de ani, corespondenți ai Antenei 1, și-au pierdut viața în timp ce filmau tragicul accident petrecut la Mihăilești.

  

Întrebare: oare aveau acreditare pentru a relata evenimentul de la fața locului?

Concluzie: Dacă există cineva în anul 2013 care crede că un jurnalist poate fi întimidat cu o plângere penală, locul acestuia cu siguranță nu este într-o funcție publică ci într-o instituție de specialitate, tot spitalicească.

Advertisements

Related posts

Ce este mai scump decât viața unui copil? (VIDEO)

Răzvan Grecu

Cetățenii disperați, primarul relaxat!

Răzvan Grecu

Atenție! Mămăliga va exploda!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site