RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Internațional

Macron avertizează că ”EUROPA poate muri” /Președintele Franței cere consolidarea autonomiei, acuzând SUA că se concentrează pe contracararea Chinei

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat, joi, pentru avansarea autonomiei strategice a Uniunii Europene, avertizând că, în contextul conflictelor geopolitice, ”Europa poate muri”, astfel că are nevoie de capacități proprii de apărare, întrucât Statele Unite se concentrează pe contracararea riscurilor generate de China.

Într-un discurs rostit la Universitatea Sorbona, Emmanuel Macron a notat că, în contextul multiplelor crize – Brexit, pandemia, războiul din Ucraina – Uniunea Europeană a demonstrat reziliență și a început consolidarea suveranității.

”Prin eforturile colective pe care le-am sintetizat, acest concept de suveranitate, care părea străin, s-a impus progresiv, iar Europa s-a ridicat cu adevărat la înălțimea provocărilor în ultimii ani. Dar luciditatea și onestitatea ne obligă să recunoaștem că lupta nu a fost câștigată încă. Suntem departe de acest obiectiv. În orizonul deceniului următor, riscul este imens de a fi fragilizați sau chiar de a fi într-o poziție mediocră. Pentru că ne aflăm într-un moment inedit de bulversare în lume, de accelerare a marilor transformări, iar mesajul de astăzi este simplu: trebuie să fim lucizi asupra faptului că Europa noastră, în prezent, poate muri. Poate să moară, iar acest lucru depinde de alegerile noastre”, a afirmat Emmanuel Macron.

Președintele Franței a cerut avansarea integrării europene,

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Negociatorul-șef al Rusiei: Ucraina este dispusă să accepte „cerințele fundamentale” ale Kremlinului

Redacția

Pompierii români, în a cincea zi de luptă cu incendiile din Insula Evia

Redacția

Liderul principal al-Qaeda a fost ucis în Siria, după un atac aerian cu drone al americanilor

Redacția
Încarcă...