NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Ludovic Orban: Obligativitatea de a purta mască va fi timp cât este necesar. Vor exista sancțiuni dacă măsura nu este respectată

Prim-ministrul Ludovic Orban spune că purtarea măştilor în spaţiile publice închise, inclusiv în magazine, mijloacele de transport în comun sau chiar la serviciu, va fi obligatorie și măsura va fi valabilă atât timp cât va fi necesar, în funcţie de evoluţia răspândirii noului coronavirus în România.

Obligaţia de a purta mască va fi doar pentru spaţiile închise: dacă intrăm la magazin, dacă ne urcăm în mijlocul de transport în comun, la locul de muncă, dacă este în spaţiu închis. La deplasarea în aer liber, nu va fi o obligaţie, va fi la latitudinea fiecărui cetăţean dacă doreşte sau nu dorește să poartă mască. Obligativitatea de a purta mască va fi atât timp cât este necesar, în funcţie de nivelul de răspândire a virusului”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi24.

Întrebat dacă vor fi controale și vor fi sancțiuni pentru cei care nu poartă masca, premierul a confirmat: „Cu siguranţă vor fi sancţiuni. Nerespectarea oricărei obligații va fi sancționată”.

Guvernul va asigura măști pentru cetățenii defavorizați

Pe de altă parte, premierul spune că va fi obligația guvernului să asigure măști pentru toți cetățenii. „Pentru persoanele defavorizate, aflate în stare de vulnerabilitate, vom căuta un mecanism prin care să punem la dispoziţie aceste măşti necesare într-o cantitate suficientă”, a anunțat Ludovic Orban.

  

Pentru cetățenii care au venituri, ei vor putea să îşi cumpere de la farmacii și de la magazine. „Vorbim cu lanţurile de magazine, cu retailul, să aibă în vânzare astfel de măşti”, a asigurat Ludovic Orban, insistând că purtarea măștilor este obligatorie.

Întrebat despre o eventuală plafonare a prețului la măști, premierul a arătat că nu crede că va fi necesară o astfel de măsură, fără a o exclude însă categoric. „Obiectivul nostru este să asigurăm o cantitate suficientă de măşti pe piaţă. În cazul în care există o ofertă suficientă, la nivelul cererii, nu va fi nevoie de nicio intervenţie administrativă pe piaţă. Este preferabil acest lucru decât să impunem plafonări fie de preţ, fie de adaos comercial”, a subliniat premierul. „Atâta timp cât va exista o cantitate suficientă de măști, oamenii vor avea de unde să cumpere și atunci nu va exista o criză care să ducă la o posibilă speculă și la creșterea prețurilor”, a punctat Ludovic Orban.

Premierul a reamintit că între timp există şi agenţi economici din România care și-au luat autorizații și au început să producă măşti, dar cererea din piaţă nu poate fi asigurată deocamdată fără importuri. Importurile vor fi făcute fie prin entităţi aflate în coordonarea Guvernului, fie prin entităţi private. „Singura condiție este să fie la niște prețuri rezonabile”, a adăugat premierul.

digi24

Advertisements

Related posts

Iluminat dublat la trecerea de pietoni de pe strada Grădiniței. Șefii executivului anunță noi măsuri pentru siguranța pietonilor

Teona Gherasim

Angajament al primarului la ședința de la ARSACIS: Voi introduce în fiecare lună proiectele pro ApaVital până vor fi votate!

Răzvan Grecu

Lucrările de canalizare pe strada Vatra vor debuta de luni, 5 mai

Răzvan Grecu
Încarcă...