NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Lucian RUSU: Eforturile guvernamentale urmăresc să protejeze atât economia cât și populația (P)

Din păcate, dezinformarea publică pentru descurajarea tranziției către energia verde, promovată în ultimul timp de către formațiuni extremiste, influențează și investitori mari din energie, cum este cazul italienilor de la ENEL, care au anunțat că se vor retrage de pe piața din România.

Retragerea lor este determinată inclusiv de interesul de a investi în statele care susțin tranziția energetică spre surse regenerabile. Este normal ca un agent economic să urmărească mereu predictibilitatea și randamentul pieței, compatibilitatea între agenda sa de investiții și politicile statului în care planifică această investiție.

De aceea, declarațiile iresponsabile, cum sunt și recentele poziționări ale AUR, care a cerut frânarea decarbonării, pot afecta atractivitatea României pentru marii investitori.

Guvernul României și autoritățile publice abilitate iau măsuri pentru asigurarea accesului neîntrerupt la energie și gaze naturale a clienților, care NU vor fi afectați de eventuala retragere a unui jucător de pe piața de energie. De altfel, putem vorbi despre o schimbare a acționariatului și nu despre dispariția ENEL România.

Advertisements
Advertisements
  

Eforturile guvernamentale urmăresc să protejeze atât economia cât și populația. De aceea, ne dorim să menținem atractivitatea și încrederea în rândul marilor investitori, să asigurăm echilibrul pieței și o dezvoltare sustenabilă a mixului energetic național ceea ce implică automat și tranziția către o energie verde.

Prioritară rămâne și asigurarea unor prețuri decente în facturile fiecărui cetățean. De aici și prevederile OUG 119/2022 – a cărei lege de aprobare a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților – conform căreia consumatorii casnici vor plăti următoarele prețuri finale plafonate la energie electrică:
• 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh sau cei care au dispozitive medicale necesare efectuării tratamentelor, au în întreținere cel puțin 3 copii (cu anumite limite de vârstă) sau este o familie monoparentală cu cel puțin un copil.
• 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh;
• 1,3 lei/kWh pentru un consum de peste 300 kWh;
• în cazul gazelor naturale se prevăd 0,31 lei kWh/lună pentru clienţii casnici.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ministrul USR al Transporturilor, Cătălin Drulă: „Drumurile nu sunt gratis!” (P)

Redacția

Viziunea liberală aduce un nou record pentru Aeroportul Internațional Iași (P)

Redacția

Deputat PSD Vasile Toma: “Împreună acum și mereu la 128 de ani de social-democrație!” (P)

Redacția
Încarcă...