RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Localurile care nu respectă restricțiile, cu activitatea suspendată chiar dacă vor contesta măsura

Localurile care nu respectă măsurile anti-COVID rămân cu activitatea suspendată pentru 15 sau 30 de zile chiar dacă vor contesta această măsură, conform proiectului de modificare a legii pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne. Autoritățile aduc ca argument că aceiași agenți economici din domeniul HoReCa au încălcat în repetate rânduri legea, deși au fost amendați.

În prezent, cadrul normativ care reglementează principalele măsuri în contextul pandemiei de COVID-19 este reprezentat de Legea nr. 55/2020. Articolul 5 din acest act normativ stabilește, la alineatul 3, măsurile care pot fi dispuse de către autorități, iar nerespectarea acestora atrage aplicarea de amenzi (art. 65 și 66 din lege).

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică, joi, proiectul de act normativ pentru modificarea Legii 55 care prevede ca, pe lângă amendă, localurile care nu respectă măsurile anti-COVID să fie închise pentru 15 sau 30 de zile.

Care sunt argumentele:

  
  • Întrucât în practică s-a constatat faptul că operatorii economici care au fost sancționați pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, considerând că aplicarea sancțiunii contravenționale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfășurării activității interzise, considerăm necesară instituirea în acest caz și a unei sancțiuni contravenționale complementare.
  • O astfel de măsură se impune mai ales în contextul actual, determinat de persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și de apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate.
  • Cu ocazia activităților de verificare și control, în contextul stării de alertă, la nivel teritorial au fost constatate mai multe situații în care aceiași agenți economici din domeniul HORECA au încălcat în repetate rânduri prevederile legale.
  • Din centralizări a rezultat că aceste cazuri sunt întâlnite la nivelul unui număr semnificativ de județe, peste jumătate din totalul acestora. În toate situațiile constatate, dacă la activități nu au participat reprezentanții Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, această instituție a fost sesizată pentru dispunerea măsurilor legale, conform competențelor.
  • Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a închiderii pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite, respectiv desfășoară activitatea suspendată temporar prin, constituie o măsură adecvată și proporțională în cazul comportamentului menționat.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Related posts

Cine poate lua bani europeni pentru ferme de familie

Redacția

Veste-bombă despre BONURILE de MASĂ!

Redacția

WizzAir anunță vineri șase noi rute de pe Aeroportul Iași. Billund, Eindhoven și Salonic, trei dintre destinații

Redacția
Încarcă...