NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

IPJ Iași vrea să achiziționeze un aparat pentru depistarea şoferilor care urcă drogaţi la volan

De aproximativ trei ani, câteva Inspectorate de Poliţie din România au fost dotate cu aparate pentru depistarea şoferilor care urcă drogaţi la volan.

 

  

De exemplu, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București utilizează deja un aparat pentru depistarea consumului de droguri Drager Drug Test 5000 STK, la fel ca Poliţia din Cluj, de altfel.

Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi susţin că, deocamdată, nu au în dotare un astfel de aparat, dar că urmează a fi formulată o cerere în acest sens.

„Momentan, nu avem un astfel de aparat la Iaşi. La nivel naţional există aparate de acest gen. Inspectoratul urmează a face o solicitare, pentru ca instituţia să poată depista astfel de şoferi şi la nivelul judeţului Iaşi”, a declarat ieri Ioana Buştiuc, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Ce pățești dacă ești prins

În Codul Penal există o prevedere referitoare la astfel de situaţii. Astfel, conform articolului 336, alineatul 2 din Codul Penal, o asemenea faptă este pedepsită.

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unul la cinci ani sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului”, se arată în actul normativ menţionat. 

Potrivit informaţiilor oferite de Institutul Naţional de Statistică, 4,6% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au fumat canabis cel puțin o dată în viață. Conform recensământului din 2018, asta înseamnă peste 700.000 de români. 

De remarcat este faptul că, în anul 2017, au fost constatate 145 de fapte penale pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive. Tot în urmă cu doi ani, la nivel național, pe fondul consumului de substanțe psihoactive, s-au produs cinci accidente rutiere, în urma cărora două persoane au fost rănite grav și patru au fost rănite ușor. 

 sursa www.ziarulevenimentul.ro

 

Advertisements

Related posts

Conțești: Un tânăr a intrat cu autoturismul într-un gard, după ce a pierdut controlul mașinii

Oana Cordoneanu

Trei tineri de 18 ani, răniţi într-un accident rutier pe DN 24D

Redacția

Miere cumpărată cu bani europeni, retrasă din depozite. Produsul ar putea fi contrafăcut

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site