NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Interzicerea Kaspersky și altor soluții IT din Rusia în sectorul public: Cum explică ministrul Burduja de ce vor fi exceptate SRI ori STS

​Motivul pentru care SRI ori STS vor fi exceptate de la aplicarea legii care va interzice utilizarea antivirusului Kaspersky și a altor soluții IT din Rusia în instituțiile publice ar fi acela de a permite acestor instituții să testeze și să exploateze vulnerabilitățile acestor aplicații în interes de securitate națională, susține ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Antivirus KasperskyFoto: Mohamed Ahmed Soliman / Dreamstime.com

Guvernul a adoptat în această lună un proiect de lege prin care vrea să interzică instituțiilor publice să mai utilizeze ori să cumpere antivirusul Kaspersky și alte soluții IT din Rusia, dar și să dezinstaleze într-un anumit interval de timp software-ul rusesc de pe PC-urile din sectorul public. În caz contrar, acestea riscă amenzi între 50.000 de lei și 200.000 de lei.

  

Proiectul de act normativ este motivat de invazia Rusiei în Ucraina și de faptul că există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic.

Advertisements

Pe de altă parte, o prevedere din acest proiect exceptează de la aplicarea viitoarei legi tocmai instituțiile care ar trebui să se ocupe de securitatea cibernetică a statului:

Advertisements

Art. 1

  • (4) Scopul prezentei legi este prevenirea și contracararea amenințărilor cibernetice derulate de actori statali și non-statali asupra infrastructurilor de comunicații și tehnologia informației cu valențe critice pentru securitatea națională.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Liga 2: Steaua vs. Metaloglobus. Interzis la promovare!

Redacția

MAI, precizări despre pensiile militare după decizia CCR

Redacția

Bombardamente la centrala nucleară Zaporojie / Șeful AIEA: Responsabilii de aceste atacuri „se joacă cu focul”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site