RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Încă o metodă de înșelătorie face ravagii în România. Polițiștii au intrat pe fir și avertizează populația

O nouă metodă de înșelătorie este tot mai prezentă în România, iar cei care cad pradă hoților ajung să rămână fără sume importante de bani, pe care îi oferă cu bună știință inițial. Se numește “falsul angajat” și îndeosebi sunt vizate persoanele vârstnice și singure. 

Polițiștii îi avertizează pe cetățeni în legătură cu hoții care pretind a fi angajați ai firmelor de utilități și care solicită accesul în locuință.

O femeie de 83 de ani a fost jefuită de bani și bijuterii în valoare de 11.700 de lei de doi ”angajați” ai unei firme de electricitate.

Cei mai vulnerabili sunt oamenii în vârstă, iar hoții acționează între orele 8-17, când aceștia sunt singuri acasă.

  

Avetismentele polițiștilor:

Nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajați ai firmelor de apă-canal, de comunicații, de cablu și televiziune, electricitate sau gaz.

Pretextul că sunt angajaţi ai unor companii sau instituţii publice reprezintă una dintre cele mai utilizate căi prin care „falşii angajaţi” bat la uşa victimelor şi le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor așa – zise verificări.

De obicei, acești falși angajați sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, cu ten măsliniu adesea, care, de cele mai multe ori, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale și pot prezenta legitimații false.

ATENȚIE! Această abordare a victimelor este similară și în cazul infracțiunilor de furt comise sub pretextul efectuării de reparații la acoperișul imobilului .

La sfârșitul lucrării, executanții supradimensionează costurile reparațiilor ajungând chiar la șantajarea sau amenințarea victimelor cu acte de violență în cazul în care nu primesc suma de bani cerută.

În unele cazuri, după plecarea acestor ”oameni de bine”, victima observă lipsa banilor, a bijuteriilor sau a altor bunuri.

De asemenea, este posibil ca, după efectuarea lucrărilor, persoanele respective, observând locuința și programul victimei, fie să revină pentru a sustrage bunuri, fie să dea informații altor grupuri infracționale specializate în furturi, tâlhării sau înșelăciuni.

În astfel de situații în care la ușa dumneavoastră apar persoane necunoscute pentru a efectua diferite lucrări pe care nu le-ați solicitat în prealabil, anunțați polițiștii pentru a interveni în identificarea persoanelor și verificarea intențiilor acestora, înainte de a le permite accesul în locuință.

Aveți în vedere faptul că odată pătrunși în apartament, la terminarea așa zisei lucrări de reparație solicită o sumă mare de bani, în speranța că victima va aduce banii din locul unde îi păstrează.

Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenția și sustrag bani și alte bunuri de valoare din locul respectiv.

De obicei, infractorii acționează în intervalul orar 08,00 – 17,00 și vizează îndeosebi persoanele vârstnice, de peste 70 – 75 de ani, care locuiesc singure sau care petrec mare parte a timpului singure.

Aleg această categorie de persoane întrucât, pe de o parte se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, se mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.

Nu uitați că firmele serioase anunță în prealabil faptul că angajații urmează să efectueze revizii sau controale.

sursa www.a1.ro

Related posts

Poliția rutieră pe străzile din Pașcani. 9 șoferi au rămas fără permis, 20 de pietoni sancționați

Redacția

Zeci de sancțiuni aplicate de polițiștii pășcăneni, în urma unor controale

Redacția

Bărbat din Todirești cercetat după ce a furat 20 de borduri

Oana Cordoneanu
Încarcă...