Este vorba despre un proiect european de tip POSDRU, extrem de complex, început în luna martie 2011, denumit „Piața muncii: oportunități pentru viitor prin șanse egale pentru femei”, al cărui grup țintă este reprezentat de 6350 de femei.
Cea mai mare parte a proiectului vizează încadrarea cât mai multora dintre acestea la sesiuni de formare profesională, consiliere și testare psiho-aptitudinală, în cadrul a 13 activități. Una din subactivitățile proiectului, care vine în completarea activităților, se referă și la suma de 326.000 lei, recent alocată pentru educarea și instruirea funcționarilor publici care vor pleca pe teren în așa-numitele „caravane de informare” a populației cu privire la principiul non-discriminării de gen.
„Cursurile efective pentru persoanele din grupul țintă au început în luna noiembrie 2012, incluzând un număr de 1350 de femei, cu vârste cuprinse între 16 și 62 de ani. Procentual vorbind, cea mai mare partea a acestora sunt cele între 24 și 45 de ani, care fie sunt deja active pe piața muncii, fie au acumulată suficientă experiență și sunt actualmente în căutarea unui loc de muncă. Din totalul acesta, 800 au absolvit deja, 200 sunt în curs de formare, iar 350 urmează să înceapă cât mai curând.”, a declarat Ciprian Necula, directorul executiv adjunct AJOFM Iași.
Totuși, conform declarației acestuia, ar mai fi vorba și de o cerere nasatifăcută de încă aproximativ 600 de femei care vor să se perfecționeze. O bună parte dintre acestea vor putea fi cuprinse în proiect, până la sfârșitul său, însă o parte urmează a fi redirecționate spre alți furnizori de asemenea servicii sau spre alte proiecte europene de consiliere profesională, care se încearcă a fi accesate în viitor de AJOFM Iași.
Citește și {loadposition articlescategoryload}