RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Cetatea Neamţului va fi închisă pentru întreţinere

Conducerea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ anunţă că, în intervalul 23-27 aprilie 2018, Muzeul Cetatea Neamţului va fi închis publicului vizitator.

 

  

Acţiunea este motivată de lucrările de întreţinere, curaţenie şi conservare realizate în cadrul expoziţiei de bază în vederea pregătirii sezonului turistic.

Din data de 28 aprilie se revine la programul normal de vizitare (10:00-18:00).

În ultimii ani, conducerea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ a facut mai multe demersuri ca cel mai important obiectiv istoric din judeţ să beneficieze de lucrări pentru a rezolva problema infiltraţiilor, care inevitabil duc la degradarea monumentului istoric, clasa A.

Până acum, totul este la stadiul de hârtii. Fortificaţia reprezintă alături de Cetatea de Scaun a Sucevei, una dintre cele mai bine păstrate cetăţi din Moldova, ca exemplu al concepţiei strategice de la sfârşitul secolului al XIV-lea, dar şi al sistemului unitar de apărare desăvârşit în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

În 2007, Cetatea Neamţ a mai trecut printr-un amplu proiect de reabilitare.

Lucrările au fost făcute de S.C. Iasicon S.R.L. Iaşi, valoarea totală a acestora fiind de 2,8 milioane euro.

Atunci s-a modernizat drumul de acces, s-a restaurat întregul ansamblu arhitectonic, s-au iluminat căile de acces şi monumentul, s-au construit noi clădiri, fiind făcută racordarea la sistemul de alimentare cu apa şi canalizare, precum şi amenajarea a trei parcări.

După ce s-a tăiat panglica în 2009, la scurt timp au apărut infiltraţiile şi au fost voci care au pus la îndoială calitatea lucrărilor, la momentul acela, în spaţiul public fiind înregistrate adevărate polemici.

 Sursa www.iasitvlife.ro

Related posts

Un avion care decolase de la Iași spre Barcelona s-a întors din drum după ce o stewardesă a căzut și s-a ales cu o fractură

Redacția

O tânără din Pașcani a căzut cu parapanta și a ajuns la spital

Oana Cordoneanu

Ziua Copilului sărbătorită la Parohia UDA

Redacția
Încarcă...