Chiar dacă de obicei respectăm un program alimentar, în vacanțe tindem să facem excese și adesea este dificil să ne menținem obiceiurile. Este mai greu să mâncăm la orele la care suntem obișnuiți, să avem activitate fizică după mese și să consumăm alimente sănătoase. Nutriționiștii avertizează că acest lucru poate afecta negativ sistemul digestiv.
„Ori de câte ori programul zilei, bioritmul și stilul de viață sunt diferite de cele obișnuite, pot apărea consecințe asupra sistemului digestiv. Astfel, este posibil să ne confruntăm cu senzații de balonare, plenitudine sau indigestie, mai ales dacă consumăm alimente neobișnuite sau o varietate mare de preparate. În vacanță, curiozitatea gastronomică ne poate determina să încercăm noi feluri de mâncare, dar acest lucru poate duce la probleme digestive, mai ales dacă alimentele sunt bogate în grăsimi, foarte picante sau conțin condimente pe care nu le folosim în mod obișnuit. Aceste schimbări alimentare pot provoca disconfort și manifestări neplăcute la nivelul sistemului digestiv”, a declarat Rada Baltag, nutriționist și dietetician.
Nutriționistul subliniază că mâncatul neregulat și consumul de alimente foarte târziu pot afecta nivelul de energie și pot provoca senzații de oboseală sau letargie. Aceste efecte sunt cauzate de supraîncărcarea sistemului digestiv și de perturbarea ritmului circadian. Aceste probleme sunt printre cele mai frecvente și resimțite rapid atunci când ne abatem semnificativ de la programul nostru obișnuit de masă.
continuare pe ziaruldeiasi.ro