RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Harta Pașcaniului este ilegală. Primarul a semnat un acord de asociere între municipiul Pașcani și o firmă din Cluj fără acordul Consiliului Local! Ca să vinzi ceva în Pașcani trebuie împuternicire de la Pantazi!

Colaborarea dintre municipiul Pașcani și firma Schubert & Franzke din Cluj pentru realizarea primei hărți tipărite și on-line a municipiului este ilegală. Primarul Dumitru Pantazi a semnat un protocol de colaborare cu firma din Cluj prin care municipalitatea își punea la dispoziție resursele umane și însemnele oficiale pentru tipărirea unui produs comercial din care municipalitatea nu are absolut nimic de câștigat.

Însă pentru semnarea unui astfel de act trebuia să existe în prealabil acordul Consiliului Local. Conform articolului 36 din legea administrației publice locale (215/2001) Consiliul Local “hotărăște, în condițiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local”.

Contactat telefonic Dumitru Pantazi a declarat că această hartă nu a costat niciun leu municipalitatea și astfel nu avea nevoie de un acord al Consiliului Local. Nu de aceeași părere este directorul de vânzări Carl Dabala de la firma Schubert & Franzke care a declarat că a exista și o implicare financiară a Primăriei Pașcani, în sensul că doi funcționari au lucrat la redactarea informațiilor cuprinse în această hartă. Acesta a explicat că doar cineva din Primărie putea să verifice dacă numele străzilor sunt corecte, sau unde se află principalele instituții publice din municipiu. Bineînțeles în timpul în care ei se aflau la muncă în folosul cetățenilor municipiului, adică plătiți din bani publici.

  

„M-am uitat la reportajul dumneavoastră și am văzut că ați lansat o întrebare publică: Cât a costat pentru Primăria Pașcani această hartă? Nimic. De fapt a costat ceva. Doi funcționari au lucrat câteva ore la redactarea informațiilor din hartă. Toată redactarea hărții aparține Primăriei: cuvântul primarului, obiectivele turistice, descrierea orașului”, a spus Carl Dabala, directorul vânzări Schubert & Franzke.

Mai mult, reprezentantul firmei clujene a explicat că el crede că există o hotărâre de Consiliul Local care să îl împuternicească pe primarul Pașcaniului să semneze acest acord. El a precizat că la alte Primăriii cu care a colaborat s-a deplasat în fața consilierilor locali pentru a le explica proiectul. La Pașcani însă acest lucru nu a fost necesar, primarul Dumitru Pantazi considerând că nu este nevoie de acordul lor pentru o astfel de colaborare.

Edilul a recunoscut implicarea în realizarea acestei hărți doar a unui angajat al Primăriei, indicând-o pe consiliera sa personală minimalizând activitatea acesteia doar la stabilirea unor contacte. Dumitru Pantazi s-a arătat deranjat de reportajul difuzat de Actualitatea TV spunând că am interpretat greșit că harta este una turistică ea fiind de fapt una economică.

“Primăria nu a avut niciun procent implicare în această hartă. E o chestie 99% privată , a spus primarul Pantazi. Primarul s-a arătat deranjat atunci când a fost întrebat de ce pe harta pe care apare și stema municipiului scrie că este harta oficială a Pașcaniului: “Da, și ce ai de comentat … Din punct de vedere bugetar nu s-a cheltuit niciun leu”,  a replicat edilul șef.

Ca să vinzi ceva în Pașcani trebuie împuternicire de la Pantazi

Dumitru Pantazi a continuat cu declarațiile uluitoare pe acest caz. Primarul a explicat telefonic că el dă împuterniciri pentru ca un agent de vânzări să poată merge la instituțiile publice și private din municipiu:

Este un acord pe baza căruia eu le-am dat împuternicire să meargă la firmele din municipiul Pașcani publice și private, cine dorește să apară în harta respectivă contra unei sume de bani pe bază de chitanță, de factură…. Eu nu am avut nicio treabă, nicio implicare în harta respectivă doar acceptul pe care i l-am dat” , a declarat senin edilul șef. 

 

Ce beneficii a avut Pașcaniul prin asocierea cu Schubert & Franzke

Municipiul Pașcani nu a avut nici un beneficiu prin apariția acestei hărți. Mai mult încurcă decât ajută. Astfel, dacă vrei să mergi la Muzeu ajungi la Casa de Cultură, dacă vrei să ajungi la Autogară dai de Penny, dacă vrei să ajungi la Liceul Tehnologic “Mihai Busuioc” ajungi la Școala Specială, iar exemplele continuă. Însă nici măcar o locație a Agrocomplex Lunca SA nu a fost greșită. Cu alte cuvinte despre instituțiile din Pașcani primarul Dumitru Pantazi, care ne întâmpină în cuvântul de bun venit de pe hartă, a dat informații eronate, însă când vine vorba despre punctele de desfacere ale societății sale a avut grijă să furnizeze date corecte.

În schimb firma din Cluj care a editat harta a ieșit pe plus din toate punctele de vedere. A vândut publicitate cu 33,7 lei cmp, preț absolut umflat pentru tirajul de 5.000 de bucăți cât a avut harta, a pus mâna pe însemnle municipiului și pe caracteristica de hartă oficială a Pașcaniului pentru 5 ediții ale acesteia, ediții tipărite la un interval de 3 ani după cum declară directorul de vânzări Carl Dabala, a avut parte de munca gratuită a doi funcționari din Primărie, plus desfacerea gratuită a hărții în punctele de informare din Primăria Pașcani. 

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Joi se întrerupe apa în zona vale timp de 6 ore

Oana Cordoneanu

Primăria Paşcani are din nou purtător de cuvânt – Cristian Menegon şi-a reluat funcţia

Ema Roman

Aparatură medicală de ultimă generație pentru Spitalul Municipal Pașcani

Oana Cordoneanu
Încarcă...