NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Guvernul impune vanzarea exclusiv a marfurilor romanesti in piete

Tarabele din piete vor fi accesibile doar producatorilor persoane fizice, care vor vinde numai legume si fructe romanesti, masura ce vizeaza eliminarea intermediarilor evazionisti care folosesc acte de producator false si genereaza statului pagube de peste 1 miliard euro din cometul „la negru”.

 

Un proiect de hotarare de guvern mentioneaza ca vanzarea pe tarabe a altor produse decat cele autohtone va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000 lei, iar persoanele juridice care comercializeaza legume si/sau fructe in alte spatii decat cele prevazute vor fi sanctionate cu amenda intre 3.000 lei si 5.000 lei. Administratia pietelor va suporta o amenda de 10.000 lei-20.000 lei daca nu inchiriaza corect tarabele. De asemenea, marfa oferita spre vanzare trebuie sa fie insotita de documente de transport. Lipsa lor se sanctioneaza tot cu 3.000-5.000 de lei amenda, dar si cu confiscarea marfii si a mijlocului de transport.

Noile reguli care ar urma sa intre in vigoare peste patru luni sunt argumentate prin faptul ca borderourile de achizitii folosite de catre comercianti sunt, de regula, „simple inscrisuri” cu care se achizitioneaza si transporta legume si fructe, neavand un regim fiscal strict in sensul evidentierii operatiunilor in gestiunea contabila a firmei si fara a avea elemente de securizare, putand fi falsificate fara dificultate. Un alt argument este existenta pietei „la negru”, dominata de intermediari care practica „adaosuri comerciale aberante” ajungand chiar de 100%, de natura sa mentina preturile la un nivel nejustificat de mare, sa incurajeze specula si sa ii nemultumeasca pe cumparatori.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

A scăzut numărul de teste în România

Redacția

Proiect de lege: Jurnalistii care dezvaluie acte de coruptie vor primi 2% din prejudiciul recuperat

Redacția

Mărturia sfâșietoare a unei paciente cu coronavirus din Suceava: „Nu aveam nici măcar cu ce să luăm medicamentele”

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site