NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Gradul de tensionare a pieţei muncii a crescut în trimestrul al doilea, când Statistica a numărat peste 64.000 de joburi vacante

Gradul de tensionare a piatei muncii (calculat ca raport intre rata locurilor de munca vacante si rata somajului) s-a dublat in ultimii 4 ani, arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS). Avem peste 64.000 de joburi neocupate, cu peste 2.000 fata de primul trimestru din 2017 si cu 7.000 mai multe fata de trimestrul al doilea din 2016.

Tensiunea din piata muncii vine din doua directii: migratia si demografia. Dincolo de somajul structural, avem un deficit real, absolut, de locuri de munca, iar tensiunile din piata muncii si deficitul de locuri de munca vor continua sa se manifeste intens pana cand un alt tip de crestere economica va lua locul mecanismelor actuale

  

Ce a anuntat vineri INSSE:

In trimestrul II 2017, rata locurilor de munca vacante1 a fost de 1,33%, in crestere cu 0,02 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

 Numarul locurilor de munca vacante a fost de 64.100, in crestere cu 1900 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2016, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,10 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 7,0 mii.

In trimestrul II 2017, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,98%), urmata de sanatate si asistenta sociala (3,11%).

In industria prelucratoare s-a concentrat  aproape o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (15,6 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31 %.

Sectorul bugetar  a insumat aproape 36% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 10,6 mii locuri vacante se regasesc in administratia publica, 10,2 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2,2 mii locuri vacante in invatamant.

Cele mai mici valori atat ale ratei cat si a numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,18%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

 

Continuam sa repetam faptul ca pe termen lung, piata muncii din Romania va avea mari dificultati din motive demografice. In ultimii 10 ani populatia activa a fost inferioara – ca numar – populatiei inactive. 

Continuarea economie.hotnews.ro

Advertisements

Related posts

Șocant: O fetiță de 7 ani a decedat în această dimineață, în brațele tatălui întors azi noapte din Germania

Marius Parteni

Am să mă-ntorc bărbat

Redacția

SuperCupa României pe județ a ajuns la Cristești! Moldova – Unirea Mircești 1-1 (4-3 d.p.)

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site