RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Grădinița pictată din Răducăneni. O casă veche de peste 100 de ani, în care a locuit fondatorul școlii din sat

În comuna Răducăneni din județul Iași există o grădiniță care funcționează într-o clădire veche de peste 100 de ani.

Pe vremuri, aici a fost locuința directorului școlii din Bazga, un sat separat atunci, Dimitrie C. Goian, cel care a construit școala din mica așezare ieșeană. În anul școlar ce tocmai s-a încheiat, 13 copii au învățat în casa istorică, care, din toamnă, a căpătat și o nouă înfățișare. Educatoarea Roxana Ciobanu și părinții copiilor, ajutați de elevii de gimnaziu de la școala învecinată, au zugrăvit și pictat fațada clădirii, transformând-o în mica grădiniță colorată din sat.

  

În căsuța ce pare desprinsă din povești, cei mici învață într-o singură grupă, una combinată, cu copii de toate vârstele. În sat mai sunt alte două grădinițe, iar aici vin doar cei care stau mai aproape, în zona unde a existat satul Bazga, înainte să fie alipit comunei Răducăneni. Clădirea în care se află grădinița numără nu mai puțin de 105 ani.


În 1914, Dimitrie C. Goian construia școala din sat, cu trei săli de clasă și o locuință pentru director. După ce școala s-a extins, locuința directorului a devenit grădiniță, cea în care învață acum copiii educatoarei Roxana Ciobanu.

”Căsuța aceea era pentru director. Aici locuia când s-a construit școala. Este o clădire de patrimoniu, are trei camere, iar noi avem o sală de grupă”, spune Roxana Ciobanu, educatoare de doi la mica grădiniță din Răducăneni.

În toamna anului trecut, educatoarea s-a gândit să facă o schimbare. Totul a pornit de la o imagine virală cu o căsuță pictată, iar părinții au acceptat provocarea și s-au implicat în  refacerea fațadei. Ei au făcut rost de materialele necesare, au adus schele și au zugrăvit. Într-o singură zi, educatoarea și elevii de gimnaziu, din clasa profesoarei Georgeta Lercă, au pictat partea din față a clădirii.

Articol integral pe www.sparknews.ro

Related posts

Absolventă a Colegiului Tehnic CF ”Unirea” Pașcani, câștigătoare a unui premiu de prestigiu în Marea Britanie

Carmen Bălăceanu

80 de profesori din Vaslui, în schimb de experiență la Școala Specială Pașcani

Irina Gherasim

Liceul „Nicolae Iorga”: Campanie umanitară pentru copiii defavorizați

Redacția
Încarcă...