NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Secretarul de stat Vasile Șalaru a zburat din funcție cu “pieptul înainte”

Un reprezentant al Iaşului în Guvern şi-a dat demisia din funcţie după ce a făcut unele declaraţii controversate. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Vasile Şalaru, a fost ieri în centrul atenţiei presei naţionale după ce, cu o zi în urmă, ar fi declarat la Deva că elevele ar trebui să se ghideze după dictonul „pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii”. 

 

 

  

 

Şalaru şi-a anunţat demisia în cursul dimineţii de ieri, în timp ce ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, se afla în vizită la Iaşi. Şalaru a negat că ar fi făcut afirmaţia care i-a fost atribuită de un cotidian hunedorean şi a precizat că exprimarea folosită a fost alta: „Mai în glumă, mai în serios, eu cred că spatele drept, pieptul bombat şi privirea înainte contează mult”.

 
Şalaru a precizat că jurnaliştii hunedoreni ar fi modificat afirmaţia sa şi au interpretat-o „în mod tendenţios”. Cu toate acestea, Şalaru a precizat că va renunţa la mandatul de secretar de stat pentru că nu vrea să afecteze imaginea sistemului de învăţământ sau a partidului din care face parte (ALDE). El a sugerat inclusiv faptul că la mijloc ar fi un „joc politic”, în contextul în care în Hunedoara „sunt mari interese politice”.

Eu afirm cu tărie că nu am greşit. Eu în continuare voi milita pentru o educaţie nonformală, şi chiar cred că este nevoie ca elevii să înveţe să se comporte civilizat, să aibă un nivel de cultură ridicat, să se adapteze mai uşor societăţii şi cred că este nevoie ca în viaţă să ştie şi să danseze, de ce nu, şi o fată să meargă pe tocuri, care este problema? Este ruşine să mergi pe tocuri? Este vreo ruşine să ştii să dansezi vals sau tango? Este ruşine să nu pui capul în pământ şi să priveşti omul în ochi şi în faţă? Nu cred acest lucru”, a spus Şalaru.
 
Declaraţiile din urmă cu două zile ale lui Şalaru au provocat un val de reacţii în lumea politică, iar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat. Totodată, mai multe organizaţii neguvernamentale, elevi, studenţi şi oameni politici i-au solicitat lui Şalaru să se retragă din funcţia de secretar de stat.
 
„Secretarul Şalaru şi-a depus demisia, înţelegând să nu afecteze sistemul de educaţie în acest fel deşi Domnia sa o parte din afirmaţii nu şi le asumă. Va da explicaţii pe larg cu privire la cea ce a dorit să declare, într-o primă fază pot să vă spun că a dorit să susţină, din ce mi-a spus, educaţia informală şi educaţia nonformală alături de educaţia clasică, dar Domnia sa va da mai multe explicaţii în acest sens. Pe de o parte, este datoria dumnealui, pe de altă parte, şi dreptul de a explica. E bine să ne alegem termenii cei mai potriviţi de a transmite acest mesaj”, a comentat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Acţiuni în zona unităţilor de învăţământ pentru descurajarea actelor de absenteism şcolar

Redacția

Spectacol de excepție la Valea Seacă. Prima ediție a Festivalului ”Trăistuța cu Datini și Obiceiuri”

Răzvan Grecu

Un nou început, departe de familie și prieteni. Trei elevi din Pașcani pleacă la studii în Anglia

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site