NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Fostul primar susține că dacă era reales, situația gazului metan la Gâștești era rezolvată: „Pintilie nu dorește să rezolve problema!”

Dumitru Pantazi, fostul primar al Municipiului Pașcani s-a dezlănțuit l-a adresa actualei conduceri a Primăriei pe tema neracordării rețelelor de gaz metan din Gâștești, la magistrala Eon Gaz. Acuzațiile vin în contextul în care deși lucrările de extindere a rețelei de gaz metan au fost extinse în cartierul Gâștești, iar cetățenii și-au făcut deja racorduri, pe conductele respective nu circulă gazul metan.

Municipalitatea a avut în anul 2020 în implementare un proiect privind extinderea rețelelor de gaz metan în suburbii, iar lucrările din Gâștești au fost finalizate, însă Eon Gaz a refuzat să conecteze noua rețea la magistrala sa pe motiv că lucrările au fost făcute fără acordul lor, iar acum ar trebui expertizate.

Fostul edil Dumitru Pantazi susține însă că dacă era ales în septembrie 2020 din nou primar era capabil să rezolve această problemă.

„Am avut un contract de 1.800.000 sau 2.200.000 de lei. S-a început la Gâștești extinderea rețelei de gaze naturale, s-a implementat 1.300.000 de lei, iar oameni nu au după un an și jumătate gaze în locuințe. Tot timpul se dă vina că administrația Pantazi nu a semnat contractul tripartid cu Eon Gaz. Dar eu am predat mandatul, nu mai aveam eu atribuții de a semna contractul tripartid și de a continua aceste investiții. Iar dacă era Pantazi astăzi oamenii aveau gaze naturale în Gâștești, Lunca și Blăgești care așteaptă de ani de zile gaze naturale. Și cu acest proiect se finaliza practic extinderea de gaze naturale în Municipiul Pașcani,” a declarat Dumitru Pantazi, consilier local din partea PSD. 

  

Pantazi mai acuză că actualul primar Marius Pintilie nu a profitat de euforia câștigării alegerilor pentru a presa pe cei de la Eon să semneze contractul tripartid și să dea drumul la gazele naturale prin noua rețea din Gâștești.

Deci imediat, exista euforia câștigării alegerilor, dacă în acel moment se ducea, se insista la Eon Gaz se încheia contractul tripartid și dacă se dorea efectiv să se ducă la îndeplinire acea investiție se găseau soluții. Pentru că și noi am avut greutăți cu Eon Gazul. Nu e simplu cu Eon Gazul să derulezi un proiect. Nu a existat această dorință, voință. Eu dădeam telefoane de 5 ori pe zi la Eon Gaz la Târgu Mureș când am implementat proiectul la școli, de branșare. Nu a fost o treabă simplă. De 5 ori vorbeam cu directorul de investiții, cu directorul economic, cu directorul de la Eon Gaz Târgu Mureș. Am depășit Iașul, am ajuns la Târgu Mureș, la directorii generali de acolo. Dar nu s-a dorit. Actuala administrație nu a dorit să rezolve problema,” a acuzat fostul primar.

Pe acest subiect actualul primar Marius Pintilie a avut mai multe intervenții publice în cadrul conferințelor de presă organizate săptămânal. Acesta a explicat că Primăria va expertiza rețelele de gaz metan din Gâștești, pentru ca Eon Gaz să aibă garanția că acestea au fost realizate corect. 

„La Gâștești am trimis documentația miercuri către o firmă, în așa fel încât să ne facă o ofertă financiară pentru expertiza tehnică la rețelele deja făcute. Vreau să înțeleagă toată lumea că Primăria Municipiului Pașcani nu a blocat niciun fel de investiții. Am explicat și în alte conferințe de presă și vreau să înțeleagă toată lumea că nu ne opunem noi la nicio investiție cu gazul. Din păcate suntem într-o situație neplăcută în care fosta administrație a dat drumul la o lucrare neautorizată de Delgaz Grid. Iar Delgaz Gridul printr-o intervenție personală la București, despre care am vorbit, a acceptat în ultimă instanță să preia acele străzi cu extindere de gaz cu condiția ca acestea să fie realizate corespunzător. Iar noi astăzi încercăm să contractăm o astfel de firmă, să ne dea o expertiză tehnică din care să rezulte că ele pot fi folosite,” a explicat primarul Marius Pintilie la începutul lunii septembrie.

Legislația în vigoare prevede că operatorii sistemelor de distribuție sunt obligați să suporte costul lucrărilor de extindere și a branșamentelor la consumatorii finali. Doar că acești operatori au libertatea să analizeze dacă aceste extinderi sunt justificate economic și le pot face doar dacă au și banii necesari pentru investiții.

Astfel, chiar dacă unele primării au banii necesari pentru aceste extinderi, nu pot angaja investiția, pentru că nu le permite legea, iar  varianta cu decontarea ulterioară a cheltuielilor de către operatori nu este legală și nici funcțională.

Într-o astfel de situație se află și municipiul Pașcani, care după ce a investit în toamna anului trecut într-un proiect de extindere a rețelelor de gaze naturale, fără ca operatorul Delgaz Grid să semneze contractul de racordare la sistemul de distribuție, întâmpină dificultăți în recepția și punerea în funcțiune a investiției.

Advertisements

Related posts

Interesele politice primează, vocea celor 3.089 de păşcăneni, nu contează: Pantazi va reveni cu proiectele pro ApaVital şi ARSACIS

Marius Parteni

Cum va fi vremea de Crăciun în 2020. Directorul ANM, despre cum va fi iarna aceasta: Vor alterna perioadele calde și reci

Redacția

Fiul unui fost deputat vizează un post în cadrul Primăriei Pașcani

Oana Cordoneanu
Încarcă...