RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Fetiţa mutilată de porc rămâne în stare gravă. Ce spun specialiştii în domeniu?

Fetiţa în vârstă de un an şi o lună, care a ajuns zilele trecute la spital după ce porcul din curte i-a mâncat urechile, se află internată în Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, fiind intubată şi ventilată mecanic.

 

  

 Medicii susţin că este un pacient în stare critică, din cauza traumei suferite, precum şi din cauza vârstei mici, existând în continuare riscul de infecţie. „În blocul operator s-a toaletizat, s-a făcut un bilanţ al leziunilor, toate părţile care nu erau irigate de vase de sânge au fost îndepărtate, pentru a înlătura astfel şi complicaţiile de natură infecţioasă. Partea de chirurgie plastică se va face în timp, vor exista mai multe intervenţii, însă importantă acum este partea vitală“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

Atunci când au fost curăţate plăgile din zona urechilor, medicii au constatat că acestea erau murdare de materii fecale de porc, riscul de infecţie fiind unul major. În acelaşi timp, în cursul zilei de ieri, asistenţii sociali din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) s-au deplasat la locuinţa familiei pentru a vedea condiţiile în care familia trăieşte şi pentru a evalua întreaga situaţie. Reprezentanţii instituţiei susţin că, în urma verificărilor făcute, s-a constatat că tatăl copiilor este „o persoană responsabilă“, care munceşte ca electrician, cu carte de muncă şi care asigură venitul familiei.

De asemenea, şi bunica acestora, mama tatălui, ar fi o persoană care se implică. Mai mult, deşi casa lor este bătrânească, este îngrijită, cu utilităţile necesare, cum ar fi două frigidere, maşină de spălat şi aragaz. În acest timp, mama copiilor se află internată în spital cu fetiţa. „După ce va fi externată şi mama, vor avea la dispoziţie o săptămână să discute şi să hotărască dacă pot sau nu să aibă grijă de acei copii. Dacă ei decid că pot să îi crească, o să fie monitorizaţi de către autorităţile locale şi de noi, pentru că o să mai mergem să-i vedem. Dacă într-adevăr mama dă dovadă de iresponsabilitate repetată, ne gândim tot la o soluţie din partea familiei, adică poate vor putea fi luaţi în plasament de către bunică, fraţi sau surori, căci familia este extinsă şi ar putea fi cooptaţi membri pentru a avea grijă de copii. Cei mici vor fi evaluaţi săptămâna viitoare de psihologul nostru, pentru a vedea dacă sunt ataşaţi de mamă, dacă au fost bătuţi sau neglijaţi“, a precizat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC.

Advertisements

“Nu am auzit ca un porc să mănânce carne de om”

Prof.dr. Gheorghe Săvuţă, decan al Facultăţii de Medicină Veterinară de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ioan Ionescu de la Brad”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că este pentru prima dată în toată activitatea sa de cercetător în domeniu în care întâlneşte un caz în care un porc a atacat un om. Referindu-se la cazul cu fetiţa de un an căreia i-a mâncat porcul ambele urechi, prof.dr. Gheorghe Săvuţă a explicat că este deosebit de ciudat, că porcul, ca oricare alt animal, se apără atunci când este atacat, dar să vină şi să atace el, ba mai mult, să caute să mănânce carne de om este un caz foarte atipic.

„Porcul în general nu este un animal agresiv, nici porcii mistreţi, de altfel, care devin violenţi ca reacţie de apărare, nu sunt violenţi în mod activ. Mi-e foarte greu să apreciez aşa ceva, este într-adevăr un comportament foarte atipic, aiurea, nu am mai auzit niciodată de astfel de cazuri. Nu poate fi încadrat într-o tipologie“, a spus prof.dr. Gheorghe Săvuţă. Profesorul a explicat că fenomenul nu poate fi pus nici în întregime pe faptul că animalului i-ar fi fost foame. Porcul, animal omnivor, în momentul în care îi este foame, face gălăgie, se agită, guiţă, roade ce găseşte în coteţ, dar nu atacă omul niciodată de foame. „Este total atipic şi izolat. Poţi argumenta că o reacţie extremă se întâlneşte uneori, în caz de stres, dacă stau foarte mult timp închişi, dar să mănânce dintr-un copil… Nu putem să descriem ca fiind o tulburare cunoscută, e un caz accidental, cine ştie cât era de bătrân, ce apucături o fi având, sunt indivizi şi indivizi în fiecare specie“, a completat profesorul. 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Fără apă în plină vară. Părerea unui locatar din C4: “Cred că ne prinde și anul viitor tot așa”

Ema Roman

Manifestaţia anticorupţie continuă la Chişinău

Redacția

Aventurile unei femei din Iași care face taximetrie de 23 de ani: „Un client mi-a spus: «Doamnă, mă duci să-mi iau ierburi!»“

Redacția
Încarcă...