NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Fenomenul straniu din Sarmizegetusa Regia, înaintea solstiţiului de iarnă. Cum se înfăţişează capitala Regatului Dac

Zeci de oameni au ajuns în aceste zile la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, pentru a se bucura, spun ei, de solstiţiul de iarnă. Unii dintre turiştii care au urcat la Sarmizegetusa au relatat de ce locul este atât de important pentru ei, în această perioadă. Totodată, vizitatorii susţin că a fost prima dată în ultimii ani când, în preajma solstiţiului, cetatea nu a fost acoperită de omăt.

  

Luni dimineaţă, în Sarmizegetusa Regia au ajuns câteva grupuri de turişti pentru care călătoria spre fosta capitală a Regatului Dac, în preajma sărbătorii Crăciunului reprezintă un eveniment special. Oamenii au venit din întreaga ţară pentru a se bucura, spun ei, de momentul Solstiţiului de Iarnă. Dacă în fiecare din anii trecuţi în această perioadă a iernii, aşezarea era acoperită cu un strat de omăt, de această dată, vizitatorii au găsit o atmosferă de primăvară, fără zăpadă, în care soarele a străclucit peste monument.

Solstiţiul de iarnă este marcat în acest an în 22 decembrie, ora 6:48, potrivit astronomilor. „La această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice”, a informat Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”.

Solstiţiul de iarnă, ziua în care soarele este cel mai apropiat de pământ, data care marchează intrarea în iarnă, din punct de vedere astronimic, şi ziua cea mai scurtă din an este privită cu mare interes de vizitatorii din aceste zile ai Sarmizegetusei Regia.

Citește articolul integral pe Adevărul.info

Citește și: {loadposition articlescategoryload}  

Advertisements

Related posts

Liderul ALDE Pașcani despre decizia de ieri, anunțată în Parlament:”Am rămas surprins, ce să mai vorbim, asta este”!

Marius Parteni

Premierul l-a demis pe şeful “Doi şi-un Sfert”

Redacția

Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția. Cele șase companii de asigurări care nu îndeplinesc cerințele minime de solvabilitate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site