RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

FABRICA de PERMISE de la Suceava. Cum promovau examenul analfabeții

O mare parte din cele 235 de persoane care au promovat fraudulos proba teoretică la examenul de obținere a permisului auto în anul 2020 în Suceava nu știau să scrie și să citească, arată procurorii DNA în rechizitoriul întocmit în dosarul „Fabrica de Permise”. În unul dintre cazuri, candidatul, care nu știa să citească, a bifat pe formular că dă examenul în limba maghiară, polițiștii care-i ”șopteau”, neștiind răspunsurile. A doua oară, același individ analfabet, deși ajutat consistent de șpăgarii de la Permise, nu a reușit nici să marcheze corect răspunsurile dictate. A luat examenul din a treia ”încercare” și acum îl puteți întâlni oricând în trafic. Procurorii DNA au descoperit că o mare parte dintre cei care au dat bani corupților de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava nu știu nici măcar regulile și semnele principale de circulație, deși, într-un final, au fost declarați „admiși”, scrie obiectivdesuceava.

Procurorii au scos în evidență cazul unei persoane analfabete care nu a reușit să promoveze în 2 rânduri proba teoretică a examenului auto, deși răspunsurile urmau să îi fie dictate prin cască, iar tot ce trebuia să facă era să le bifeze.

„Astfel, cu ocazia testării din 19.08.2020, candidatul a selectat opțiunea de a susține examenul în limba maghiară, fapt ce a făcut imposibilă sprijinirea sa prin intermediul echipamentelor tehnice iar în data de 07.09.2020, în aceleași condiții, nu a reușit să materializeze răspunsurile ce i se dictau în cască în chestionarul de examen, fiind declarat respins. Abia cu ocazia celei de-a treia examinări a reușit să promoveze fraudulos, în aceleași condiții, proba teoretică”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Alte două exemple scoase în evidență de anchetatori arată că o parte dintre persoanele care dădeau bani pentru a obține permisul la Suceava nu cunoșteau nici măcar regulile și semnele principale de circulație, deși, într-un final, erau declarați „admiși”.

  

„De altfel, marea majoritate a candidaților care au fost sprijiniți în promovarea probei teoretice, contra unor sume de bani, au susținut anterior proba teoretică în mai multe rânduri și au fost declarați respinși”, potrivit sursei citate de Main News.

”Şopteala” și ”Vesta de blugi”
Reamintim ca procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava al DNA au anunțat la finalul lunii trecute că au finalizat parte din cercetările referitoare la obținerea ilegală a permiselor de conducere în județul Suceava și au dispus, în acest al treilea dosar, trimiterea în judecată a 34 de inculpați.

Între aceștia sunt angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și intermediari ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducător auto unui număr de 235 de candidați, în cursul anului 2020. Acest dosar a fost disjuns având în vedere dimensiunea infracțională și numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare, astfel încât, pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmărirea penală continuă într-un dosar separat.

In cazul corupției generalizate de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, alte două dosare au fost anterior trimise spre judecare, în legătură cu protecția activităților de corupție privind eliberarea permiselor auto, de către oficiali ai unor instituții cu atribuții de depistare a practicilor ilegale în rândul personalului din cadrul M.A.I.

Metodele ”Şopteala” și ”Vesta de blugi” au fost folosite pentru fraudarea probei teoretice (sala) de obținere a permiselor de conducere organizate de Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava.

Şpaga percepută era diferită de la candidat la candidat, sumele fiind între 600 euro și 5.500 euro.

ziarul de iasi

Related posts

Bărbat de 34 de ani, venit la socri în Moțca, a decedat după ce a intrat în stop cardio-respirator

Oana Cordoneanu

Pașcani: Duceau fete la prostituție în Italia și ofereau împrumuturi cu 30% dobândă. Rețea de proxeneți și cămătari destructurată (VIDEO)

Redacția

Accident mortal la Bălţaţi. O bătrână de 60 de ani, ZDROBITĂ de un TIR

Redacția
Încarcă...